Στον δρόμο της λογικής «κάλεσε» ο Μητσοτάκης τη Λιβύη

Να σταματήσει η συμμαχία με την Τουρκία και να κοιτάξει το όφελός της ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τον πολιτικό κόσμο της Λιβύης, προσφέροντας ειρήνη, ανάπτυξη και βοήθεια από την Ε.Ε. 

Τέλος στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ως σχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιχειρεί να στερήσει από τον Ταγίπ Ερντογάν τους συμμάχους του, βάζοντας ταυτόχρονα φρένο στα όποια σχέδια της Τουρκίας για την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Μανουσακάκης  

Η εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη με «αιχμή» τον Νίκο Δένδια έχει αρχίσει και αποφέρει σημαντικούς «καρπούς». Ξεκίνησε με τις συμμαχίες - συμφωνίες με Ισραήλ και Αίγυπτο, συνέχισε στις αραβικές χώρες του Κόλπου και τώρα ασκείται και στη Λιβύη. 

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Λιβύη μπορεί να είχε ως κύριο στόχο την ακύρωση της τουρκολιβυκής συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, αλλά μέσα από την επίσκεψη ο πολιτικός κόσμος της Λιβύης κατάλαβε ότι στην Ελλάδα μπορεί να βρει έναν σταθερό σύμμαχο που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα τους, είτε μονομερώς είτε μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η επίσκεψη 

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, και κορυφαία υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΞ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊντά, τον επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι και επισκέφθηκε την ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη, που επαναλειτουργεί έπειτα από επτά χρόνια.

Στη συνάντησή του με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την ακύρωση των παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ευθεία αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες που συνομολογήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ του τότε πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σαράζ, και του Ταγίπ Ερντογάν, με το οποίο Λιβύη και Τουρκία σφετερίζονται θαλάσσιες ζώνες ελληνικής κυριαρχίας, ορίζοντας με το έτσι θέλω ότι οι δύο χώρες έχουν δήθεν κοινά θαλάσσια σύνορα.

Μητσοτάκης Λιβύη

«Είναι η γεωγραφία που καθορίζει το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες. Κατά συνέπεια, χαιρετίζω τη διάθεσή σας να μπορούμε να συζητήσουμε απευθείας και διμερώς ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών –ως οφείλουμε να κάνουμε ως γειτονικές χώρες– και να συνεχίσουμε μια συζήτηση η οποία διεκόπη το 2010. Πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, το οποίο αποτελεί την πυξίδα με την οποία φιλικά κράτη λύνουν τέτοιου είδους διαφορές» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊντά και έστειλε το μήνυμα ότι μέσω της οδού της διεθνούς νομιμότητας η Ε.Ε. θα είναι παρούσα στο δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης της Λιβύης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της είναι εδώ, παρόντα. Και αποφασισμένα να στηρίξουν τον λιβυκό λαό, που τόσα έχει υποφέρει την τελευταία δεκαετία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας επίσης το ευρωπαϊκό αίτημα για άμεση και πλήρη αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία διατηρεί στη Λιβύη περίπου 10.000 μισθοφόρους, ενώ υπάρχουν και άλλοι μισθοφορικοί στρατοί που η παρουσία τους είχε προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Λιβύης με τη Γαλλία και την Αίγυπτο. 

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης –καθώς προγραμματίζονται εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021– απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι πρόθυμος να σχηματιστεί επιτροπή που θα συζητήσει για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ξεκινώντας από το σημείο που είχαν διακοπεί οι συνομιλίες το 2010. Ωστόσο, ο κ. Ντμπεϊντά επισήμανε ότι κάθε κυβέρνηση υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας που υπηρετεί, δείχνοντας ότι η ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση ούτε και θα πρέπει να αναμένεται σύντομα.

Παρά ταύτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που περίμενε μια τέτοια αντίδραση από έναν πρωθυπουργό μεταβατικής κυβέρνησης, ζήτησε το τουρκολιβυκό μνημόνιο να παραμείνει «παγωμένο» σε σχέση με την Ελλάδα μέχρι η νέα κυβέρνηση της χώρας, που θα προκύψει από τις εκλογές, να έχει τη δυνατότητα να χειριστεί την υπόθεση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM