Τσίπρας από «Ερυθρό Σταυρό»: «Τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ. με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια;»
Της Μαύρας Σαραντοπούλου
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε νωρίτερα το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Ο τέως πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εικόνα κατάστασης πολέμου» στα νοσοκομεία της Αττικής και για κυβέρνηση «χωρίς σχέδιο».
«Τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ. με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε γιατί έναν χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν προσέλαβε γιατρούς με τις συγκεκριμένες ειδικότητες και τώρα «τρέχει» να επιτάξει 200 γιατρούς, προσθέτοντας ότι ανακοίνωσε επίταξη ιδιωτών γιατρών στο «και πέντε» και «χωρίς σχέδιο».
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει Covid free τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, επιλέγοντας να μη συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο της υγείας, και πως «όταν κάποιες μικρές μονάδες επιτάσσονται, επιτάσσονται με διπλάσιο νοσήλιο, κάνοντας δώρο –ουσιαστικά– στην ιδιωτική πρωτοβουλία».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα:
Η εικόνα σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής είναι εικόνα κατάστασης πολέμου. Το προσωπικό, νοσηλευτικό και ιατρικό, δίνει με αυταπάρνηση και πάνω και έξω από τις δυνάμεις του τις υπηρεσίες στον άνθρωπο, όμως η συσσώρευση ασθενών που έχουν ανάγκη να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και η έλλειψη κλινών δημιουργούν μια κατάσταση η οποία πραγματικά, δεν είναι υπερβολή, είναι εικόνα κατάστασης πολέμου.
Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Αττικής είναι εδώ και αρκετές εβδομάδες πάνω από 100 οι ασθενείς που είναι πρόσκαιρα διασωληνωμένοι σε κλινικές Covid και δεν βρίσκουν κλίνη σε ΜΕΘ, διότι δεν επαρκεί ο αριθμός. Και την ίδια στιγμή, μεγάλα νοσοκομεία, το ένα μετά το άλλο, όπως εδώ ο «Ερυθρός», μετατρέπονται αποκλειστικά σε νοσοκομεία για κορονοϊό, με αποτέλεσμα όλες οι υπόλοιπες παθήσεις, ασθένειες να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Ενδεικτικό είναι ότι από τους 120-130 ασθενείς, κάθε φορά που είναι λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ για να βρουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ένα μεγάλο ποσοστό είναι non Covid περιστατικά.
Άρα η εικόνα είναι πως τα νοσοκομεία μας βρίσκονται δυστυχώς πάνω από τον κόκκινο συναγερμό, είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και αν δεν καταρρέουν, έχει να κάνει με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι άλλο πρέπει να γίνει προκειμένου η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να ενισχύσει το Ε.Σ.Υ. με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Ανακοίνωσε στο και πέντε την επίταξη ιδιωτικών γιατρών η κυβέρνηση και πάλι όμως χωρίς σχέδιο. Χωρίς σχέδιο για το αν υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, πού και πώς θα καλύψουν πραγματικές ανάγκες.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτοί οι 200 γιατροί, που προσπαθούν τώρα να επιτάξουν, δεν μπορούσαν όλο αυτό το διάστημα –ένας χρόνος έχει περάσει– να τους προσλάβουν, να γίνουν προσλήψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, παρά μονάχα τρέχουν τώρα χωρίς σχέδιο να επιτάξουν 200 γιατρούς;
Προφανώς και όλοι θα πρέπει να συνδράμουν, διότι, όταν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πολέμου, όλοι πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη και να προτάξουν τον όρκο του Ιπποκράτη, την ανάγκη δηλαδή να σωθεί η ανθρώπινη ζωή. Αλλά φοβάμαι ότι χωρίς σχέδιο βρισκόμαστε διαρκώς στο ίδιο σημείο.
Τέλος, δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι Covid free. Δίπλα μας εδώ είναι το «Ερρίκος Ντυνάν», ένα μεγάλο νοσοκομείο το οποίο θα μπορούσε να περιθάλψει Covid περιστατικά, με πολλές κλίνες σε ΜΕΘ. Η κυβέρνηση όμως επιλέγει να μη συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο της υγείας. Κι όταν κάποια νοσοκομεία, κάποιες μονάδες μικρές επιτάσσονται, επιτάσσονται με διπλάσιο νοσήλιο, κάνοντας δώρο ουσιαστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία κι όχι αναγκάζοντάς την να βάλει πλάτη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.
Σε μια δύσκολη στιγμή όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη, είτε αφορούν ιδιώτες κλινικάρχες είτε ιδιώτες γιατρούς, όλοι οφείλουν να βάλουν πλάτη. Και η κυβέρνηση οφείλει να έχει σχέδιο και να ενισχύσει έστω και στο και πέντε το Ε.Σ.Υ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-
Έκθεση Μπορέλ: Καταπέλτης για την Τουρκία – Ο «χάρτης» των κυρώσεων
-
Σάλος από τα εξώδικα της ΕΛ.ΑΣ. σε «Εφ.Συν» και «Documento» – Όπως το 1991;
-
Γεροβασίλη: Σκέρτσο, σόου και πανικός της κυβέρνησης Μητσοτάκη