Αυτό το δύσκολο έργο το είχε αναθέσει στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, με το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί» να αποτελεί το μάτι του Μαξίμου. Τα υπουργικά συμβούλια γίνονται πλέον εκεί χωρίς κάμερες, είναι τακτικά και κάποια θα είναι για την αξιολόγηση. Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο θα γίνει υπουργικό για τον απολογισμό του εξαμήνου, ωστόσο ο σαρωτικός ανασχηματισμός έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας.
Του Μάκη ΘεοδώσηΣτην κορυφή αυτού του μηχανισμού βρίσκεται το προσωπικό μπλοκάκι του ίδιου του πρωθυπουργού, που κρατά σημειώσεις για τα καλά και τα άσχημα πεπραγμένα των υπουργών του.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, η απόφαση για σαρωτικό ανασχηματισμό είναι ειλημμένη, αλλά η πανδημία έχει καθυστερήσει την εφαρμογή της. Κάποιοι έχουν χάσει τον βηματισμό τους και πέφτουν σε απανωτά λάθη συμπεριφοράς, γκριζάροντας την εικόνα της κυβέρνησης. Οι αλλαγές αναμένονται στην αφετηρία της νέας χρονιάς ‒ εξαρτάται βέβαια από την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα των μετακινήσεων.
Πάμε να δούμε λοιπόν βασικά υπουργεία:Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αντιμετώπισε δυσκολίες με τον Πτωχευτικό Κώδικα, που έφτασε σε πρόταση μομφής εναντίον του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί εδώ πως ο πρωθυπουργός δεν τη μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, γεγονός που αποδεικνύει την απόλυτη στήριξή του στο έργο του.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πιστώνεται την οριοθέτηση της ΑΟΖ με Αίγυπτο, Ιταλία και τη συμφωνία με την Αλβανία. Όμως μπαίνουμε στον πιο σκληρό πυρήνα της διαμάχης με την Τουρκία και η απόφαση επιβολής κυρώσεων από την Ευρώπη ίσως καθορίσει αν θα παραμείνει στη θέση του. Κακό βαθμό είχε πάρει ο υπουργός με την επιστολή αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, γιατί το Μαξίμου θεώρησε ότι πρέπει να τηρηθεί μια ήπια αντίδραση για αρχή. Αν συνεχιστεί το πόκερ με τον γείτονα, μπορεί να ενεργοποιηθεί το πολιτικό εκτόπισμα της Ντόρας Μπακογιάννη.
Στην περίπτωση αυτή, οι καραμπόλες μπορεί να είναι πολλές, με τον κ. Δένδια να μετακινείται προς το υπουργείο Αμύνης και τον σημερινό υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο να πηγαίνει προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη διπλωματική του ανά χείρας με θέμα την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μπορεί να βρεθεί σε άλλο παραγωγικό υπουργείο, π.χ. στο υπουργείο Τουρισμού ή Ναυτιλίας. Έχει βρεθεί αρκετές φορές κιτρινισμένος στο μπλοκάκι του πρωθυπουργού με τις δηλώσεις του και ουσιαστικά το φιλέτο του υπουργείου ανέλαβε από το καλοκαίρι ο αναπληρωτής έκτοτε υπουργός Νίκος Παπαθανάσης. Θα είναι έκπληξη η παραμονή και των δύο ‒Γεωργιάδη - Βορίδη‒ στο κυβερνητικό σχήμα.
Προς την έξοδο φαίνεται ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, αν και θα μπορούσε να φανεί πιο χρήσιμος με την προϋπηρεσία του ως Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.
Αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη, με σκοπό να αναδείξει τη βαριά βιομηχανία της οικονομίας μας.
Επισφαλής είναι και η θέση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ‒ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μπορεί και να τον διαδεχτεί.
Η ενημέρωση της κυβερνητικής πολιτικής έρχεται στα χέρια του πολύπειρου Θόδωρου Ρουσόπουλου ή του αουτσάιντερ Κώστα Κυρανάκη.
Αμετακίνητοι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, φαίνονται οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Τα μεγάλα ερωτηματικάΗ κόντρα της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο για το θέμα με τις μάσκες στα σχολεία είχε ενοχλήσει το Μαξίμου. Οι πιθανότητες παραμονής της είναι μοιρασμένες.
Επίσης, στον αέρα φαίνεται πως είναι και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, όπως και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Εδώ έρχεται το όνομα του πρώτου σε δημοφιλία υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, καθώς άνετα θα μπορούσε να καλύψει το υπουργείο Παιδείας και η Νίκη Κεραμέως να βρεθεί στο Πολιτισμού και, τέλος, να αναβαθμιστεί ο Γ.Γ. Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς σε υφυπουργό.
Πάντως, οι αλλαγές σε υφυπουργούς κρίνονται αναγκαίες, ιδιαίτερα στους εξωκοινοβουλευτικούς που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και στην ενεργοποίηση στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως οι κ. Πατέλης, Λοΐζου και Σκέρτσου.
Οι εκπλήξειςΗ πρώτη αφορά την είσοδο του πρώην επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου για να αντικαταστήσει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη.
Η δεύτερη συνδέεται με την αξιοποίηση στελεχών του κεντροαριστερού χώρου, όπως ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης ή ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης, αδελφός του εισαγγελέα Βασίλη Φλωρίδη.
Το παζλ θα το λύσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που επιθυμεί να δείξει πως δεν θα ανεχτεί οι εσωτερικές κόντρες υπουργών να σαμποτάρουν το κυβερνητικό έργο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Μητσοτάκης στη Βουλή: «Η κυβέρνηση τηρεί τη συμφωνία με τους πολίτες»
- Κικίλιας: Υψηλό ιικό φορτίο σε όλη τη χώρα
- Κεραμέως: Πώς θα συνδέεται η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας