Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα και ειδικότερα στην τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως «η Άγκυρα προχώρησε μονομερώς και αυθαίρετα στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της περιοχής ευθύνης της για την έρευνα και διάσωση που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της».
«Η απόφαση αυτή είναι παράνομη»«Η απόφαση αυτή, είναι προδήλως παράνομη, καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν, όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία, αλλά και στην ελληνική κυριαρχία», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Υπογραμμίζεται ότι η ελληνική περιοχή ευθύνης για την έρευνα και τη διάσωση έχει καθοριστεί την δεκαετία του 1950, έχει δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και συμπίπτει με την περιοχή ελέγχου πτήσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα δηλαδή το FIR Αθηνών», σημείωσε.
«Η Ελλάδα συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της»«Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της ευθύνης της, παρέχοντας υπηρεσίες σε όλα τα πλοία και αεροπλάνα που τυχόν κινδυνεύουν», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Ομόφωνη αξίωση των ηγετών της Ε.Ε. προς την ΤουρκίαΟ κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Στα συμπεράσματα αυτά, επαναλαμβάνεται η ομόφωνη αξίωση των ηγετών της Ε.Ε. προς την Τουρκία προκειμένου να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Βαρώσι και να αντιστρέψει τις τελευταίες ενέργειες της.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, τα οποία παραπέμπουν σε συγκεκριμένα άρθρα για την επιβολή κυρώσεων. Η υλοποίηση των κοινών αποφάσεων της ΕΕ για την προάσπιση των συμφερόντων της, ρίχνει τον σπόρο για τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής αποτροπής».
«Στο τραπέζι το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας»Ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε δε πως ο πρωθυπουργός έθεσε στους ηγέτες των χωρών μελών της Ένωσης ζήτημα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία. Και αυτό με σκοπό να εμπλουτιστεί η εργαλειοθήκη που είχε ήδη υιοθετήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ενώ υπενθύμισε ότι στα Συμπεράσματα προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τη Συρία, μνημονεύονταν αποφάσεις κρατών για εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία.
«Απώτερος ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος»«Η συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Απώτερος ορίζοντας είναι ο Δεκέμβριος, αλλά κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας ακόμη και για συντομότερη προθεσμία», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Έντονη η ανησυχία για τον κοροναϊόΣύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολήθηκε και με την έξαρση του κοροναϊού, καθώς οι ηγέτες πολλών χωρών εξέφρασαν έντονη ανησυχία. Και αυτό διότι ο αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων παρουσιάζει αυξητική τάση στο μεγαλύτερο μέρος της Ένωσης.
«Η εικόνα που υπάρχει σήμερα, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή»«Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, από πολλές άλλες χώρες», ανέφερε ο ίδιος.
Ωστόσο, τόνισε πως «η εικόνα που υπάρχει σήμερα, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή».
Δείτε παρακάτω:ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ- Τουρκία: «Η Ελλάδα προκαλεί τα προβλήματα»
- Πέτσας: «Η Τουρκία να σταματήσει τις σπασμωδικές κινήσεις»
- Πέτσας: «Το εμπάρκο όπλων κατά της Τουρκίας είναι πλέον στο τραπέζι»