«Πυρετός»: Συνάντηση Μητσοτάκη-Θεοδωράκη, επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν & η Διάσκεψη στο Βερολίνο
«Πυρετός» διπλωματικός και πολιτικός σε όλη την Ευρώπη, αλλά και την Τουρκία- για ευνόητους λόγους σήμερα- εν όψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Εγκάρδια συνάντηση
«Μια ζεστή απογευματινή συνάντηση με έναν Μεγάλο Έλληνα», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον λογαριασμό του, στο Instagram, δημοσιοποιώντας φωτογραφία, όπου κάνει μπαμ πως είχαν εγκάρδια συζήτηση, με τον τεράστιο, τον διεθνή Έλληνα μουσουργό μας.
Συνδιάλεξη Μέρκελ-ΕρντογάνΤην ίδια ώρα κι ενώ έχουν προηγηθεί τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με «πρώτα πρόσωπα» της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής από την πλευρά της Ελλάδας, με πρωταγωνιστή και τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, η Άνγκελα Μέρκελ διαμηνύει στον Ταγίπ Ερντογάν να... χαλαρώσει. Ο Τούρκος πρόεδρος απορρίπτει την πολιτική του Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος επιχειρεί να λειτουργήσει σαν «πυροσβέστης».
Σύμφωνα με το Anadolu, που επικαλείται τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη Λιβύη και άλλα περιφερειακά ζητήματα. Η συζήτηση έγινε σε μια προσπάθεια να αποσπαστεί η δέσμευση από τους περιφερειακούς παράγοντες για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.
Στις 15.10 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ξεκινάει η Διάσκεψη του Βερολίνου, με κύριο θέμα, όπως έχουμε γράψει πολλάκις -πια- το λιβυκό, αν και οι επαϊοντες δεν διατηρούν υψηλές προσδοκίες.
Ο «εμπρηστικός» Τούρκος πρόεδροςΣε μια ακόμη απόπειρα επίδειξης ισχύος, ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε νωρίτερα σήμερα ότι «δεν θα αποχωρήσουν οι δυνάμεις του από τη Λιβύη εάν δεν εξασφαλιστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Προβληματισμό πυροδότησε και η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕξ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα υποσκάπτει τις ειρηνευτικές προσπάθειες για τη Λιβύη αφού προσκάλεσε τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ».
Χαμηλές προσδοκίες για τη Διάσκεψη του ΒερολίνουΠαρά τη συμμετοχή τόσων υψηλών προσκεκλημένων, αναλύουν ειδήμονες στη διεθνή πολιτική, «οι αδύναμοι, όπως εμφανίζονται μέχρι τώρα, Ευρωπαίοι απέτυχαν στις διάφορες μεσολαβητικές τους προσπάθειες τον περασμένο χρόνο, όπως και η ρωσοτουρκική πρωτοβουλία στη Μόσχα.»
Η οικοδέσποινα Άνγκελα Μέρκελ έχει στρέψει το ενδιαφέρον της κυρίως στους διεθνείς υποστηρικτές του στρατάρχη Χάφτάρ και του πρωθυπουργού αλ Σάρατζ, επιδιώκοντας να τους υποχρεώσει να δεσμευτούν ότι θα σεβαστούν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, αλλά και να τα βρουν τα αντίπαλα στρατόπεδα για μια μόνιμη εκεχειρία.
Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμμένει στις διακριτικές διπλωματικές διαβουλεύσεις χωρίς -μέχρι τώρα- «βροντερές» δηλώσεις.Δίχως ν' ανταποδίδει λεκτικά πυρά στον Ερντογάν.