Σημαντική πτώση κατέγραψαν και πάλι σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, με τις Deutsche Bank και UBS Group να δέχονται ισχυρό πλήγμα από τις ανησυχίες ότι δεν έχουν περιοριστεί ακόμα τα χειρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Ο γερμανικός κολοσσός Deutsche Bank κατέγραψε πτώση για τρίτη ημέρα, σημειώνοντας βουτιά άνω του 11% μετά την αλματώδη αύξηση στο κόστος ασφάλισης των ομολόγων του έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών. Οι μετοχές του έχουν χάσει το ένα πέμπτο της αξίας τους από τις αρχές του μήνα και τα CDS του (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμών) σημείωσαν χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχουν καταγράψει ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Οι μετοχές των UBS Group AG και Credit Suisse AG και κατέγραψαν πτώση 6,3% και 6,7%, αντίστοιχα, αφού το Bloomberg News μετέδωσε ότι είναι μεταξύ των τραπεζών που αποτελούν αντικείμενο έρευνας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για το εάν επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να διαφύγουν κυρώσεις.
Ο παγκόσμιος τραπεζικός τομέας κλυδωνίστηκε μετά την ξαφνική κατάρρευση αυτό τον μήνα δύο αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών, κάτι που προκάλεσε φόβους για μετάδοση και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής έχουν τονίσει ότι η αναταραχή διαφέρει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια, λέγοντας ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και τα κεφάλαια είναι πιο εύκολα διαθέσιμα.
Την ίδια ώρα, οι μετοχές στις διεθνείς αγορές δέχονταν πιέσεις ενώ η στροφή των επενδυτών στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια προσέφερε στήριξη στα κρατικά ομόλογα.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World κατέγραψε νωρίτερα πτώση 0,4%, αν και οδεύει προς κέρδη 1,5% σε εβδομαδιαία βάση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,5%, αν και επίσης οδεύει προς άνοδο σε εβδομαδιαία βάση. Το Παρίσι σημείωσε νωρίτερα πτώση 2,11%, το Λονδίνο 2,03%, η Φρανκφούρτη 2,03% και το Μιλάνο 2,51%.
Στην αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση 8 μονάδων βάσης νωρίτερα στο 3,71%. Οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων σημείωσαν πτώση 6 μονάδων βάσης στο 3,34%. Πτώση 16 μονάδων βάσης στο 2,34% σημείωσαν νωρίτερα οι αποδόσεις και των 2ετών γερμανικών ομολόγων.
Κυρ. Μητσοτάκης: Επενδυτική βαθμίδα το 2023 εφόσον ο λαός μας εμπιστευτεί
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τυπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξελλες δήλωσε μετά από σχετική ερώτηση ότι η Ελλάδα υποστηρίζει επί της αρχής την πρόταση της Κομισιόν για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αυτή η πρόταση αναγνωρίζει τη δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία και λογική αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους και πως αυτή τη θέση φαίνεται να την ασπάζονται τα περισσότερα κράτη-μέλη.
«Απαιτείται πιο γρήγορη πρόοδος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί να επιστρέψουμε στους προηγούμενους αυστηρούς κανόνες.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορούμε μόνοι μας να χαράσουμε πολιτική που αποκλιμακώνει το χρέος και δεν υπονομεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα.
«Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε εντός 2023 το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας εφόσον ο λαός μας εμπιστευθεί και προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση», απάντησε ερωτηθείς πόσο κοντά είμαστε στο στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.
Ανάφερε επίσης ότι με την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα θα αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού.
Σε ότι αφορά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει στηρίξει έμπρακτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πως καθώς μειώνονται οι τιμές, είναι χαμηλότερη και η ανάγκη επιδότησης.
Ανέφερε ότι κανείς δεν είναι σίγουρος τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο και για αυτό το λόγο θα πρέπει να γεμίσουν στην Ευρώπη οι αποθήκες φυσικού αερίου και να γίνει επανασχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ελλάδα, είπε, θα είναι πρωταγωνίστρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ σημείωσε πως η αποκλιμάκωση στις τιμές ξεκίνησε όταν ελήφθη η απόφαση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Πρόσθεσε, πως θελουμε περισσότερα δίκτυα για να εξάγουμε ενέργεια στην Κεντρική Ευρώπη ή αυτή που μπορούμε να μεταφέρουμε ενδεχομένως από την Αφρική.
Ερωτηθείς για τη συνάντηση με την Τζιόρτζια Μελονι και την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Hellenic Train, απάντησε πως κάλεσε την Ιταλίδα πρωθυπουργό να επισκεφτεί την Αθήνα πριν τις εκλογές για να συζητήσουν όλη την ατζέντα και εκείνη αποδέχθηκε την πρόσκληση.
Πρόσθεσε , ότι θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τους δημοσιονομικούς κανόνες, το μεταναστευτικό και το πώς η ιταλική κυβέρνηση θα μπορεί να μας υποστηρίξει στην επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων.
Επ' αυτού υπενθύμισε ότι ο ΟΣΕ πουλήθηκε το 2018 αντι 45 εκ ευρώ και τόνισε πως έχουμε τη δυνατότητα να χαράξουμε νέο μέλλον για τους σιδηροδρόμους μας, η ιταλική εταιρεία να επενδύσει σε αξιόπιστα και πιο ασφαλή τρένα και εμείς στο δίκτυο.
Κληθείς να κάνει ένα σχόλιο για τις μετεκλογικές συνεργασίες σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη απάντησε «ρωτήστε τον ίδιο τι ακριβώς εννοούσε». Και πρόσθεσε: «Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Για αυτό αγωνίζομαι και θα εξακολουθώ να αγωνίζομαι. Για τα υπόλοιπα ρωτήστε άλλους τι εννοούν».
Επίσης μετά από σχετική ερώτηση, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού. «Ήταν και θα παραμείνει δημόσιο», τόνισε σημειώνοντας πως την ιδιωτικοποίηση του νερού την απορρίπτει. «Ρωτήστε αυτούς που αναπαραγάγουν αυτά τα fake news», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πόσο σταθερό είναι το ευρωπαϊκό και κατ' επέκταση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την πρόσφατη χρηματοπιστωτική καταιγίδα, τόνισε πως η ΕΚΤ έχει κάνει σοβαρή δουλειά για να εξασφαλίσει την σταθερότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές. Δεν απειλούνται από αυτή τη νευρικότητα στις αγορές», υπογράμμισε ενώ υπενθύμισε πως όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν στο 40% και σήμερα είναι κάτω απο το 10%. «Οι τράπεζες μας είναι ισχυρές και θωρακισμένες. Δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορούσαν και άλλοι να πουν τέτοιο πράγμα αν επι των δικών τους ημερών τύχαινε αυτή η κρίση. Σήμερα άλλες τράπεζες φαίνεται να δοκιμάζονται. Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για την σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών», συμπλήρωσε.
Είπε επίσης ότι το ισχυρό τραπεζικό σύστημα και η επενδυτική βαθμίδα θα μας επιτρέψει να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά επιτόκια δανεισμού.
Σε ερώτηση για την αλλαγή του βαθέως κράτους για την οποία μίλησε, απάντησε πως η κυβέρνηση έχει δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής.
Ανάφερε επ' αυτού το gov.gr και τον ΕΦΚΑ, όπου χρειάζονταν 2-3 χρόνια για να εκδοθούν συντάξεις. Αναφέρθηκε στο μπόνους παραγωγικότητας, στην αξιολόγηση και τόνισε πως «αυτή η κυβέρνηση και αυτό το κόμμα έχει δώσει διαπιστευτήρια οτι μπορεί και θέλει να αλλάξει το κράτος. «Μερικές φορές βγαίνουμε νικητές σε αυτή τη μάχη και άλλοτε θα χάνουμε . Η τραγωδία στα Τέμπη μας υπενθύμισε ότι έχουμε πολλή δουλειά. Είμαστε αποφασισμένοι να βρεθούμε απέναντι σε όλους όσους θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα δέσμια του παρελθόντος», υπογράμμισε.