Πώς θα λειτουργήσει το Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ.

Μέσα στον Δεκέμβριο ενδέχεται να ανακοινωθεί το πρώτο έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, κατά την παρουσίαση του σχεδίου για την αξιοποίηση των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο έργο από το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, ενώ η κρατική δαπάνη θα ξεκινήσει να πραγματοποιείται στις αρχές του 2021, νωρίτερα από τις πληρωμές που θα κάνει η Ευρώπη, οι οποίες τοποθετούνται έως και τον Ιούλιο.

Του Βασίλη Τσεκούρα

Το προσχέδιο που εστάλη στις Βρυξέλλες προβλέπει επιχορηγήσεις 19,4 δισ. ευρώ και δάνεια 12,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να προσελκύσουν επιπλέον 12,5 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία «Πράσινη Μετάβαση» θα διατεθούν 6,2 δισ. ευρώ ή το 38% των επιχορηγήσεων. Για την «Ψηφιακή Μετάβαση» προβλέπονται 2,1 δισ. ευρώ ή το 13% των επιχορηγήσεων.

Για απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή θα διατεθούν 4,1 δισ. ευρώ ή το 25% των επιχειρήσεων και για ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας προβλέπονται 4 δισ. ευρώ ή το 24% των επιχορηγήσεων. Στα ποσά αυτά προστίθενται τα 3 δισ. του React EU και του προγράμματος αγροτικής και περιφερικής ανάπτυξης και τα δάνεια ύψους 12,6 δισ. ευρώ.

Το τελικό κείμενο των προτάσεων της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποσταλεί στην Ε.Ε. τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με στόχο να εγκριθεί στο τέλος της άνοιξης.

Επιλέξιμα θα θεωρούνται έργα που αφορούν την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, την έρευνα και ανάπτυξη, τις εξαγωγές, την αύξηση μέσου μεγέθους επιχειρήσεων – Συνεργασίες, Επιχειρηματικά πάρκα και Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI).

Ως επιλέξιμες μπορούν να θεωρηθούν δράσεις όπως η online σύνδεση ταμειακών μηχανών με την Εφορία, χωροταξικά σχέδια παντού, έργα για το περιβάλλον, μεταρρυθμίσεις σε εργασία, φορολογία, κράτος πρόνοιας και επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, το Ταμείο αυτό  είναι  διαφορετικό σε  σχέση  με οποιαδήποτε  ευρωπαϊκή  πρωτοβουλία  του παρελθόντος για τρεις λόγους:
  • Ο   πρώτος είναι ο χρόνος. Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να ολοκληρώσει όλα   τα   έργα   και τις επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2026. Η αξιοποίηση των πόρων πρέπει, συνεπώς, να γίνει με ταχύτητα χωρίς προηγούμενο.
  • Ο δεύτερος είναι η πρωτοφανής δυνατότητα κινητοποίησης ιδιωτικών πόρων. Με τη χρήση των δανείων  του  Ταμείου  Ανάκαμψης  με  τρόπο  που  να  μην  επιβαρύνει  δημοσιονομικά,  αλλά  να κινητοποιεί χιλιάδες ιδιωτικές επενδύσεις και την αξιοποίηση στις δημόσιες επενδύσεις των ΣΔΙΤ και των Eταιρειών Eνεργειακών Yπηρεσιών (ESCOs).
  • Ο   τρίτος   είναι   ότι   το   σχέδιο συνδυάζει   πρώτη   φορά   επενδύσεις   και   μεταρρυθμίσεις.   Οι επενδύσεις   δίνουν   στο   σχέδιο   μακροοικονομική   και   οικονομική   ισχύ   και  οι μεταρρυθμίσεις, αποτελεσματικότητα και προοπτική.

«Τα ποσά που κινητοποιεί το Ταμείο, 19,4 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια, είναι τόσο μεγάλα, ώστε με σωστή αξιοποίηση να μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας και να τη θέσουν σε τροχιά μόνιμης, δυναμικής ανάπτυξης και σύγκλισης με την Ευρώπη. Δίνουν μια αχτίδα αισιοδοξίας στις σημερινές δύσκολες στιγμές και ανοίγουν ένα παράθυρο ελπίδας για ένα πολύ καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.