Παράπονα για καθυστερήσεις και λάθη στις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Καθυστερήσεις καταβολών και λάθη στα ποσά που πιστώνονται καταγγέλλουν εργαζόμενοι

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Λάθη και καθυστερήσεις καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, στα ποσά των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού, η καταβολή των οποίων ξεκίνησε την Παρασκευή.

Μάλιστα ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παραδέχτηκε πως περίπου 40.000 εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ακόμη χρήματα για τον Νοέμβριο, αν και βρισκόμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου. Εξ αυτών, 14.736 δικαιούχοι είχαν συμπληρώσει με λάθος τρόπο τις δηλώσεις στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη», σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, ενώ εκτιμά ότι περίπου 24.000 εργαζόμενοι δεν υπέβαλαν καθόλου αιτήσεις.

Στην όλη στρεβλή κατάσταση έρχεται να προστεθεί η διαδικασία που έχει ορίσει το υπουργείο Εργασίας, η οποία δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ορθή καταβολή.

Μάλιστα έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας αναφορές σχετικά με τις καταβολές χωρίς καμία διασταύρωση, με αποτέλεσμα, αν κάποιος κάνει λάθος στην καταχώριση του ΙΒΑΝ, τα χρήματα να πιστωθούν σε… άλλον δικαιούχο.

Μέχρι την Παρασκευή είχαν πιστωθεί 440.000.000 ευρώ σε 675.000 άτομα για τον Νοέμβριο, με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ, εφόσον ο εργαζόμενος ήταν σε αναστολή για όλο τον μήνα.

Καθώς η συντριπτική πλειονότητα τέθηκε σε αναστολή από τις 3 έως και τις 7 Νοεμβρίου, για να υπολογίσει πόσα χρήματα θα πρέπει να λάβει από το κράτος η ημερήσια αποζημίωση ανέρχεται σε 26,6 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό για τις ημέρες που εργάστηκε κανονικά το οφείλει ο εργοδότης. Για το μήνα Δεκέμβριο, η αποζημίωση ειδικού σκοπού «επιστρέφει» στα 534 ευρώ ή στα 17,6 ευρώ ημερησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM