Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) με έκθεσή της που δημοσιεύτηκε χθες, Τετάρτη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της αγοράς εργασίας και υπογραμμίζει ότι η αύξηση της απασχόλησης θα είναι ανεπαρκής για να αντισταθμίσει τις απώλειες τουλάχιστον μέχρι το 2023.
Στην εμβληματική του έκθεση «Παγκόσμια Απασχόληση και Κοινωνική Προοπτική: Τάσεις 2021», ο οργανισμός του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη υπογράμμισε τον κίνδυνο η Covid-19 να κληροδότησε στην αγορά εργασίας μια αυξημένη γεωγραφική και δημογραφική ανισότητα, φτώχεια και λιγότερες αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια ανεργία αναμένεται να φτάσει τα 205 εκατομμύρια άτομα το 2022, ξεπερνώντας σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο των 187 εκατομμυρίων το 2019. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό ανεργίας 5,7%.
«Αυτό που δείχνει ουσιαστικά η έκθεσή μας είναι ότι έχει ξεκινήσει μια ανάκαμψη, τη βλέπουμε με την αυξημένη οικονομική ανάπτυξη, την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, δεν θα έχουμε αποκαταστήσει όλες τις ζημιές μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, στα τέλη του 2022» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Guy Ryder, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Xinhua.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο το πρώτο εξάμηνο του 2021 ήταν η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία.
«Θα είναι μια πολύ άνιση ανάκαμψη, επειδή οι πλουσιότερες χώρες ή οι χώρες με υψηλότερο εισόδημα "αναρρώνουν" γρηγορότερα. Αλλά, δυστυχώς, οι χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν να διανύσουν έναν πολύ πιο δύσκολο δρόμο» τόνισε ο Ryder.
Εν τω μεταξύ, η ΔΟΕ υποστήριξε ότι η παγκόσμια ανάκαμψη της απασχόλησης προβλέπεται να επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει επιδείνωση στη συνολική πανδημική κατάσταση.
«Όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να ανοίξουμε και να ξαναρχίσουμε τις οικονομίες μας, και αυτό είναι πραγματικά εξαιρετικά σημαντικό. Αλλά, φυσικά, γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια διανέμονται πολύ άνισα, και αυτό θα είναι πρόβλημα» δήλωσε ο Ryder.
«Το παγκόσμιο έλλειμμα θέσεων εργασίας που προκλήθηκε από την υγειονομική κρίση αναμένεται να ανέλθει στα 75 εκατομμύρια το 2021 και στα 23 εκατομμύρια το 2022» είπε χαρακτηριστικά.
Επιδεινώθηκαν οι υπάρχουσες ανισότητες
Η κρίση του Covid-19 «χτύπησε» σκληρότερα τους ευάλωτους εργαζόμενους, σύμφωνα με την έκθεση της ΔΟΕ. Η υγειονομική κρίση απειλεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο στην ισότητα των φύλων, καθώς οι γυναίκες έχουν υποστεί δυσανάλογες απώλειες θέσεων εργασίας, ενώ βλέπουν να αυξάνεται ο μη αμειβόμενος χρόνος εργασίας τους. Η απασχόλησή τους μειώθηκε κατά 5% το 2020 σε σύγκριση με τους άνδρες, στους οποίους μειώθηκε κατά 3,9%.
«Οι γυναίκες έχουν χάσει τις δουλειές τους ή έχουν εγκαταλείψει την αγορά εργασίας σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους άνδρες» δήλωσε ο Ryder και τόνισε: «Εν μέρει επειδή απασχολούνταν σε τομείς όπως τα τρόφιμα και τα καταλύματα και σε υπηρεσίες που έχουν πληγεί έντονα από την πανδημία, αλλά επίσης επειδή συχνά βρίσκονται σε ασταθείς, ανασφαλείς εργασιακές καταστάσεις και επειδή έπρεπε να φροντίσουν το σπίτι και την οικογένεια».
«Επομένως, πρέπει, καθώς ανακάμπτουμε, να αναπτύξουμε πολιτικές που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι οι οικονομίες μας θα ευημερήσουν χωρίς τη συμβολή των γυναικών» δήλωσε.
Η κρίση επηρέασε επίσης πολλούς νέους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η απασχόληση των νέων μειώθηκε κατά 8,7% το 2020, σε σύγκριση με 3,7% για τους ενηλίκους, με την πιο έντονη πτώση να παρατηρείται στις χώρες μεσαίου εισοδήματος. «Πρέπει να καταβάλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια για να παρέχουμε συγκεκριμένους χώρους στους νέους. Γιατί, αν δεν το πιστεύουμε, ο κίνδυνος μιας χαμένης γενιάς είναι πολύ σοβαρός και πρέπει να το αποφύγουμε με κάθε τίμημα» δήλωσε ο Ryder.
3,20 $ την ημέρα
Σε σύγκριση με το 2019, επιπλέον 108 εκατομμύρια εργαζόμενοι παγκοσμίως χαρακτηρίζονται πλέον «φτωχοί» ή «εξαιρετικά φτωχοί» – που σημαίνει ότι αυτοί και οι οικογένειές τους ζουν με ισοδύναμο λιγότερο από 3,20 $ το άτομο ανά ημέρα.
«Ενώ σημάδια οικονομικής ανάκαμψης εμφανίζονται καθώς αυξάνονται οι εκστρατείες εμβολίων, η ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι άνιση και εύθραυστη» δήλωσε ο Ryder.