Μεγάλος «βραχνάς» αποδεικνύεται η πανδημία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η πλειονότητα δείχνει πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας αλλά και καμία προοπτική για το μέλλον.
Τα προβλήματα αφορούν και επιχειρήσεις που δεν είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα μέχρι πρότινος, καθώς τα ίδια κεφάλαια που διέθεταν για επενδύσεις μικρής κλίμακας έχουν αναλωθεί για την απορρόφηση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.
Περισσότερο ευάλωτες είναι οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή και «βουλιάζουν» προσπαθώντας να… ξεμπερδέψουν από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σύμφωνα με την έρευνα κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το β’ εξάμηνο του 2020 και τις προοπτικές το 2021, τα μηνύματα είναι δυσοίωνα, καθώς αυτό που χαρακτηρίζει την έρευνα είναι απολύσεις, λουκέτα και αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων.
Τα σημαντικότερα ευρήματα:
- 4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για λουκέτο το επόμενο διάστημα.
-
Πάνω από 1 στις 2 επιχειρήσεις περιμένουν μείωση του κύκλου εργασιών, μείωση της ζήτησης, μείωση των παραγγελιών, μείωση της ρευστότητας, ενώ μόλις το 6% των επιχειρήσεων προτίθεται να κάνει κάποιου είδους επένδυση.
-
Το 7,4% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκτιμά πως θα κάνει προσλήψεις το β' εξάμηνο του 2021, έναντι του 3,4%, που δηλώνει πως θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού, και του 84,1%, που δηλώνει πως θα το κρατήσει σταθερό.
-
Το 63,1% των επιχειρήσεων θεωρεί πως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, με τους επιχειρηματίες της εστίασης να καταγράφουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Οφειλές
Τα ποσοστά των επιχειρήσεων που εκτιμούν πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους το επόμενο διάστημα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε όλες τις κατηγορίες υποχρεώσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη εξαμηνιαία έρευνα του Ιουλίου του 2020.
Περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί:
-
στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις
-
στις φορολογικές της υποχρεώσεις
-
στις υποχρεώσεις ενοικίου
Περίπου 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί:
-
στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές
-
στις υποχρεώσεις για λογαριασμούς ενέργειας και λοιπούς λογαριασμούς
-
σχεδόν 1 στις 2 από τις επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό δάνειο δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το επόμενο διάστημα.