Νέο πακέτο στήριξης προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για το Μάιο.
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τα σενάρια για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Αναφέρθηκε σε σενάριο για ύφεση 3% με 4%, με βάση τις καινούργιες εκτιμήσεις, αλλά και σε υπέρβαση εσόδων τον Μάρτιο.
Όπως σχολίασε δεν υπάρχει κανένα θέμα για περικοπές, στο βασικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών και επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται ακουμπήσει το μαξιλάρι ασφαλείας.
Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να επαναλάβει τα μέτρα στήριξης προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους και τον Μάιο, αλλά και νέα ρύθμιση οφειλών στο τέλος της κρίσης του κοροναϊού.
«Θα δούμε πρώτα απ’ όλα πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση» και μετά τη λήξη της παράτασης οφειλών που τώρα ισχύει “θα υπάρχει δυνατότητα ρυθμίσεων οφειλών. Δεν θα καλέσουμε ξαφνικά τον πολίτη να πληρώσει τα πάντα. Θα μπούμε σε μία διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Θα δούμε ποια θα είναι αυτή. Εξαρτάται από το πότε θα ολοκληρωθεί η υγειονομική κρίση”, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
«Όταν έχεις καινούργια στοιχεία θα πρέπει να τα συνεκτιμήσεις. Η χώρα φαίνεται ότι μπορεί να ανακάμψει σημαντικά στο β’ εξάμηνο του 2020. Η εκτίμηση 3-4% ύφεση δεν έχει συμπεριλάβει τα μέτρα που λάβαμε. Όσο πιο σωστά κατανεμημένα είναι τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά.
Μίλησε και για το προσεχές Εurogroup εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ένα “μήνυμα αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης” με τη χρήση των κονδυλίων της ECCL, “όχι όμως με τους όρους και τις προϋποθέσεις των προληπτικών γραμμών που ξέραμε μέχρι σήμερα.
Ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε και στην ευελιξία που δόθηκε σε 4,5 – 6,5 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει και “η βάσιμη προσδοκία που έχουμε στο Eurogroup της Τρίτης ότι θα προκύψουν καινούργιοι πρόσθετοι χρηματοδοτικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από κονδύλια που θα έχουν κάποια χαρακτηριστικά ομογενοποίησης χρέους, καθώς και από τη χρηματοδότηση από τον ESM, αλλά όχι με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ξέραμε στο παρελθόν”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ