Στο σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ μπαίνει η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, η οποία προγραμματίζεται στα μέσα του καλοκαιριού, ενώ η διάρκεια του νέου ομολόγου θα εξεταστεί μετά από επαφές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και με θεσμικούς επενδυτές.
Προς το παρόν, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δεν υπάρχει λόγος για νέα έκδοση χρέους, αφού το ταμείο του κράτους είναι γεμάτο και οι συνθήκες βελτιώνονται μετά την σταδιακή άρση των περιορισμών στην οικονομία.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου αγγίζουν σήμερα τα 35 δισ. ευρώ, δηλαδή υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο περισσότερα χρήματα από ό,τι υπήρχαν πριν από ένα τρίμηνο. Παράλληλα, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει τα δημόσια έσοδα και να μειώνει τις δαπάνες για μέτρα στήριξης.
Μέσα στον Ιούλιο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές είναι δυνατό να εκταμιευθεί προς την χώρα μας η προκαταβολή από το ελληνικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης που αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Νωρίτερα, περί τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα τα 767 εκατ. ευρώ της δόσης από τα κέρδη των ομολόγων, που θα συνοδεύουν την επιτυχημένη ολοκλήρωση της 10ης αξιολόγησης και αναμένεται να εγκριθούν στο Eurogroup που θα γίνει στις 17 του μήνα.
Σημαντικό ρόλο για το τι και το πότε η Ελλάδα θα δανειστεί ξανά από τις αγορές θα παίξουν και οι μεγάλες εκδόσεις στις οποίες θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η ΕΕ για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μετά την επικύρωση και από τα 27 κράτη μέλη των ίδιων πόρων, δηλαδή της εξουσιοδότησης για κοινό δανεισμό από την ΕΕ, η Κομισιόν αναμένεται να βγει στις αγορές στους επόμενους μήνες, με προοπτική να αντλήσει έως 100 δις ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου. Αυτό είναι κάτι που λάβει υπόψιν της όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και τα υπόλοιπα κράτη μέλη στον δανεισμό τους από τις αγορές.
Οι σκέψεις για την επόμενη έκδοση
Οι σκέψεις για την επόμενη έκδοση είναι να αυξήσει την ρευστότητα των ελληνικών ομολόγων σε μεσαίες διάρκειες. Τούτο με δεδομένο ότι το ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι είναι νωρίς να γίνει μια νέα έκδοση για μεγάλης διάρκειας ομόλογο, όπως π.χ. το 30ετές. Συνεπώς, μια λογική διάρκεια για το επόμενο ελληνικό ομόλογο είναι το 7ετές, η ρευστότητα του οποίου είναι σήμερα σχετικά χαμηλή.
Με δεδομένο ότι οι εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου εξυπηρετούν περισσότερο την στρατηγική διαχείρισης το δημοσίου χρέους και λιγότερο βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες. Άλλωστε αυτές μπορούν να καλυφθούν και με έντοκα γραμμάτια του δημοσίου που έχουν πλέον όλα αρνητικό επιτόκιο.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ως πάγια θέση ότι θα υπάρχει τακτική παρουσία της Ελλάδας στις αγορές ακόμη και αν δεν υπάρχουν ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν. Το φετινό δανειακό πρόγραμμα αναμένεται να είναι περίπου στα 14 δισ. ευρώ, όσο περίπου ήταν και το 2020. Μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές 9 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες του 10ετούς ομολόγου στις 27 Ιανουαρίου, την έκδοση του 30ετούς ομολόγου στις 17 Μαρτίου και την τελευταία έκδοση του 5ετούς ομολόγου με μηδενικό κουπόνι στις 5 Μαΐου.
Συνεπώς μένουν ακόμη να αντληθούν άλλα 5 δισ. ευρώ μέσα στους 7 μήνες που απομένουν μέχρι και το τέλος του χρόνου. Γι’ αυτό και οι εκδόσεις το επόμενο διάστημα θα είναι λίγο πιο αραιές ώστε να εξυπηρετούν την παρουσία της Ελλάδας σε όλο το υπόλοιπο του 2021.