Κοινωνικό μέρισμα: Μέσω πλατφόρμας και αίτησης το βοήθημα

Κοινωνικό μέρισμα 2019 - του Αγίου Διονυσίου η καταβολή

Τέσσερις θα είναι οι κατηγορίες των δικαιούχων του κοινωνικού επιδόματος. Από 700 ευρώ θα παίρνει κάθε ένα από τα 250.000 νοικοκυριά που θα επιλεγούν μετά την αίτηση που θα υποβάλλουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Το επίδομα ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και κατέθεσε την σχετική τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα, ενώ αποκάλυψε την ημερομηνία που θα ανοίξει οι ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεω θα είναι η 17η Δεκεμβρίου.

Επίσης τόνισε ότι θα είναι παρόμοια με την περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ κυρίως επειδή είναι απαραίτητη η δήλωση ενός Α αριθμού λογαριασμού όπου θα πιστωθούν τα 700 ευρώ του κάθε δικαιούχου. 26 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και τα χρήματα θα καταβληθούν έως τις 31 του μήνα όπως εκτιμάει ο υπουργός οικονομικών. Το κοινωνικό μέρισμα θα φτάσει τα 175 εκ. ευρώ και θα διατεθεί σε 250.000 νοικοκυριά σε αντίθεση με την ανακοίνωση για 200.000 που είχε κάνει αρχικά ο Πρωθυπουργός.

Αρκετά στοχευμένη κατεύθυνση θα ακολουθήσει καθώς αποτελεί συμπλήρωμα της 13ης σύνταξης που είχε δοθεί τον περασμένο Μάιο. 953.000 άτομα από αδύναμα οικονομικά στρωματά όλων τον ηλικιών αναμένουν να επωφεληθούν από το κοινωνικό μέρισμα. Οι ομάδες νοικοκυριών που επιλέχθηκαν είναι:

Ομάδα 1: Πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα ή και περισσότερα τέκνα με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Τα νοικοκυριά που θα ευνοηθούν από το μέτρο φτάνουν τα 19.140.

Ομάδα 2η: Οικογένειες με ένα γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή συμμετέχουν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρωνόμουν τις προϋποθέσεις. Σε αυτή την κατηγορία αναμένεται να ευνοηθούν συνολικά 163.778 νοικοκυριά.

Ομάδα 3η: Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι και έχουν ετήσιο εισόδημα έως 15000 ευρώ. Και σε αυτήν την κατηγορία θα συμμετέχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις. Σε αυτή την κατηγορία τα νοικοκυριά που θα ευεργετηθούν φτάνουν τα 40.927.

Ομάδα 4η: Οικογένειες οι οποίες έχουν εξαρτώμενο τέκνο ΑΜΕΑ ηλικίας μέχρι και 24 χρονών χωρίς εισοδηματικό κριτήρια. Από αυτή την κατηγορία οι ευνοούμενοι αναμένεται να 28.632 νοικοκυριά. Ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για την καταβολή των ποσών:

1. Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.

2. Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Όριο για καταθέσεις, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολόγων και για όλες τις παραπάνω κατηγορίες ορίζεται το ποσό των 20.000, όπως κατέθεσε ότι θα ισχύει εκτός των εισοδηματικών κριτηρίων ο υπουργός οικονομικών. Ωστόσο δεν έγινε καμία αναφορά σε βάση με τα περιουσιακά κριτήρια που θα πρέπει διαθέτει κάθε υποψήφιο νοικοκυριό. Όπως όλα δείχνουν πολλές οικογένειες θα μείνουν αδικημένες καθώς τα κριτήρια είναι πιο αυστηρά από ποτέ!