Μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, έντονη ανησυχία προκαλεί η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε μικρότερες πόλεις της επαρχίας, κάτι το οποίο φέρνει στο τραπέζι lockdown «δύο ταχυτήτων», όπως αναφέρει ο ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Στα σενάρια για lockdown «δύο ταχυτήτων» αναφέρθηκε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφονται σε επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας, όπως η Πάτρα και η Λάρισα, δημιουργεί έντονη ανησυχία και δε αφήνει πολλά περιθώρια. Ο ίδιο τόνισε πως «το πρόβλημα έχει έχει μετατοπιστεί στην επαρχία».
Τι είναι το lockdown «δύο ταχυτήτων»
Επί της ουσίας, πρόκειται για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που πάνε «πακέτο» με το lockdown σε κάποιες περιοχές. Ενώ την ίδια, όπως είπε ο κ. Βατόπουλος, σε άλλες περιοχές της χώρας, θα εξακολουθούν να τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας. Ο διαχωρισμός έγκειται στην κρισιμότητα της κατάστασης ανά περιοχή.
Το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία,
«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Και αμέσως μετά, εξήγησε πως: «Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο «κόκκινο» βρίσκονται πλέον Πάτρα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Δράμα, αλλά και Σέρρες.
Όσα επιδιώκει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η επιδίωξη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι να γίνει άρση των μέτρων στις 7 Δεκεμβρίου και να ξεκινήσει τότε το άνοιγμα της αγοράς.
Ο ίδιος διευκρίνισε παράλληλα, πως: «Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις».
Ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε μάλιστα πως βρισκόμαστε σε ύφεση. «Πιστεύω ότι πλέον θα είμαστε σε ύφεση, απλώς ακόμα έχουμε μια ασταθή κατάσταση σε διάφορες περιοχές», είπε χαρακτηριστικά.
Για την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας
Ωστόσο, η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσει σίγουρα 1-2 εβδομάδες ακόμα επισήμανε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν. Γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες. Ας μην κοιτάμε ακόμα τις διασωληνώσεις και τους νεκρούς. Αλλά τα κρούσματα και την εξάπλωσή του σε όλη την Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Και εξήγησε: «Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι και πενταπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται. Καθώς κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να μην υποβάλλονται σε τεστ.
608 διασωληνωμένοι, 2018 κρούσματα και 99 νέοι θάνατοι
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μόλις χθες (27/11) 2018 νέα ημερήσια κρούσματα και 99 νέους θανάτους σε ένα 24ωρο. Παράλληλα, νέο ρεκόρ σημείωσαν οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, καθώς πλέον ανέρχονται στους 608.
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της του κορονοϊού, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2018, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 99306 (ημερήσια μεταβολή +2.1%), εκ των οποίων 53.1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 99, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2001 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 608 (72.7% άνδρες).
Από το σύνολο των 99306 κρουσμάτων, 4851 (4.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 25924 (26.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Lockdown: Σταδιακό «άνοιγμα» από τις 7 Δεκεμβρίου
- «Κλείδωσε» η παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου
- Άρση lockdown: Σίγουρη η παράταση ‒ Χάνουν τη μάχη, με αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη