Βασιλακόπουλος: Μέχρι το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες

Μέχρι το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες

- Μετά το καλοκαίρι η κοινωνία θα επανέλθει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς

«Ζούμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Όλοι τώρα πρέπει να κάνουμε ένα τελευταίο κουράγιο. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, που δεν είναι μακριά», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό  Mega, ερωτηθείς για τις συνεχείς αλλαγές των περιοριστικών μέτρων, οι οποίες δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες.

«Από τον Σεπτέμβριο σχεδόν θα έχουμε μπει σε μια φυσιολογική λειτουργία της κοινωνίας», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος. «Χθες ήταν μια πολύ χαρμόσυνη μέρα. Ήρθαν τα εμβόλια της AstraZeneca. Αναμένεται ή στα τέλη αυτού του μήνα ή τον επόμενο να εγκριθεί το εμβόλιο των Johnson & Johnson από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», πρόσθεσε.

Για τα εμβόλια είπε πως μέχρι το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι ευπαθείς ομάδες και η πίεση στο σύστημα υγείας θα είναι μικρότερη. Στη συνέχεια, όπως δήλωσε και ο καθηγητής, «θα αυξάνεται γεωμετρικά η δυνατότητά μας για εμβολιασμό, καθώς οι εγκεκριμένες εταιρείες θα αυξάνουν την παραγωγική τους δυνατότητα».

«Όλα τα εμβόλια είναι απολύτως αποτελεσματικά στο να μας προφυλάσσουν από τη σοβαρή νόσο», διευκρίνισε και εξήγησε πως το ποσοστό αποτελεσματικότητας σημαίνει ότι αν κάποιος κολλήσει κορονοϊό ενώ έχει κάνει εμβόλιο, δεν θα παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα.

«Ως πολιτεία και κοινωνία πρέπει να βρούμε μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο υγειονομικό κόστος και το οικονομικό και κοινωνικό κόστος», τόνισε ο καθηγητής και κατέληξε πως η εναλλασσόμενη εφαρμογή μέτρων οφείλεται στη συμπεριφορά των πολιτών, η οποία αλλάζει τελείως τα δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM