Το βιογραφικό του ηθοποιού και σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινού
Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Στάθης Λιβαθινός, ύστερα από τις αποκαλύψεις στον καλλιτεχνικό χώρο για περιστατικά βίας, βρέθηκε και ο ίδιος στο μάτι του κυκλώνα.
Αρκετοί σπουδαστές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου τον κατήγγειλαν -ανάμεσά τους και ο γνωστός ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης- για λεκτική και ψυχολογική βία. Μάλιστα ανέφεραν μέσω επιστολής τους πως ο κ. Λιβαθινός είχε αυταρχική συμπεριφορά χρησιμοποιώντας μειωτικά, απαξιωτικά και ομοφοβικά σχόλια. Ωστόσο, σήμερα, γνωστοποιήθηκε πως υπέβαλε την παραίτησή του από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου παρόλο που αρνείται κατηγορηματικά όσα του καταλογίζονται.
Ποιος είναι ο Στάθης ΛιβαθινόςΟ Στάθης Λιβαθινός γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Πέλου Κατσέλη και πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας.
Ο Στάθης Λιβαθινός έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα ως ηθοποιός στο Ελληνικό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Παρόλα αυτά έγινε πολύ σύντομα αισθητή η ιδιαίτερη κλίση του στην σκηνοθεσία στην οποία και αφοσιώθηκε με τις δουλειές του μάλιστα να αποσπούν πολυάριθμα ελληνικά αλλά και διεθνή βραβεία.
Την περίοδο 1991-1997 συμμετείχε ως ηθοποιός σε παραστάσεις του Θεάτρου Αμόρε, του Θεάτρου Εξαρχείων και του Θεάτρου Αθηνών. Μάλιστα, έχοντας σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες.
Κάποιες από αυτές είναι:- Πεθαίνω σα χώρα του Δ. Δημητριάδη,
- Το κτήνος στο φεγγάρι του Καλινόσκι,
- Πριν την αποχώρηση του Τόμας Μπέρνχαρντ,
- Φρεναπάτη του Κούσνερ,
- Οικόπεδα με θέα του Ντ. Μάμετ,
- Αγάπης αγώνας άγονος του Σαίξπηρ,
- Μήδεια του Ευριπίδη,
- Βάσσα του Γκόρκι,
- Ηλίθιος του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι,
- Ένας ήρωας, το καμάρι της Δύσης του Τζ.Μ.Σινγκ,
- Bασιλιάς Ληρ του Ο. Σαίξπηρ,
- Ερωτόκριτος του Β. Κορνάρου,
- Φόνισσα του Α. Παπαδιαμάντη,
- Ιλιάδα του Ομήρου,
- Ο γάμος του Φίγκαρο του Πιέρ Μπωμαρσαί
Το 2001 ανέλαβε το τιμόνι της της Πειραματικής του Σκηνής όπου παρέμεινε για έξι ολόκληρα χρόνια επιτελώντας σημαντικό έργο με αποκορύφωμα την ίδρυση της Εργαστηρίου Σκηνοθεσίας Θεάτρου. Το εργαστήριο αυτό αποτέλεσε το φυτώριο της νέας γενιάς Ελλήνων σκηνοθετών. Παράλληλα, διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κατά την περίοδο 2015 – 2019 οπότε και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Δημήτρη Λιγνάδη, συνεχίζοντας όμως να διδάσκει στην δραματική σχολή.
’’Να αναβαθμίσουμε την εκπαίδευση του Εθνικού Θεάτρου’’Μάλιστα σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε τονίσει πως στόχος του ήταν να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση του θεάτρου και να μεταδώσει πως ''το Εθνικό δεν είναι κάτι σοβαροφανές αλλά κάτι ανοιχτό''.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο spirto.net ανέφερε: ''Θα ήθελα να φέρουμε πολλά όνειρα και να καταφέρουμε κάποια από αυτά να τα πραγματοποιήσουμε. Να κάνουμε ένα ποιοτικό ρεπερτόριο για πολλούς. Να αναβαθμίσουμε την εκπαίδευση του θεάτρου και να αφήσουμε σκηνοθέτες και ηθοποιούς να σπουδάζουν στην Ελλάδα για να προχωρήσουν το ελληνικό θέατρο μπροστά. Να πείσουμε όσους υπηρετούν το Εθνικό πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως κανείς εδώ δεν επαναπαύεται επειδή είναι δημόσιος υπάλληλος. Να σταθούμε όρθιοι σε μια δύσκολη εποχή και να την αφουγκραστούμε, να φέρουμε ένα ensemble ανθρώπων στο Εθνικό, ένα καινούργιο γούστο. Να μεταδώσουμε πως το Εθνικό δεν είναι κάτι σοβαροφανές αλλά κάτι ανοιχτό''. και συμπλήρωσε: ''Μένουν μόνο οι πράξεις μας, η πορεία που χαράζουμε και όσα θα πετύχουμε σε αυτά τα ατελείωτα τρία χρόνια που έρχονται γιατί η ζωή αλλάζει μέσα σε δευτερόλεπτα''.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:- Στάθης Λιβαθινός: Παραιτήθηκε από το Εθνικό Θέατρο μετά τις καταγγελίες σπουδαστών
- Μπουγιούρης κατά Λιβαθινού: Σαν δάσκαλος ήσασταν χυδαίος και χειριστικός
- Φαίη Ξυλά: Το βιογραφικό της επιτυχημένης ηθοποιού
- Νικόλας Στραβοπόδης: Το βιογραφικό του γνωστού ηθοποιού
- Γιώργος Ψάλτου: Το βιογραφικό του ηθοποιού
- Ειρήνη Αγαπηδάκη: Το βιογραφικό της ειδικής γραμματέως ασυνόδευτων ανηλίκων
- Έλενα Τζώρτζη: Το βιογραφικό της ηθοποιού