UEFA: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το Super Champions League

Το εδώ και δεκαετίες όραμα των ανθρώπων που ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά.

Η Λίγκα που σκάρωναν να κατασκευάσουν για να μετατρέψουν το πάλαι ποτέ Κύπελλο Πρωταθλητριών σε Super Champions League (καθώς το σημερινό Champions League στη φάση των ομίλων έχει γίνει προβλέψιμο με πολλά αδιάφορα ματς) θα είναι έτοιμη σε τρία χρόνια (σεζόν 2024-25) κι αν μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει κάτι συγκλονιστικά, ο κορυφαίος θεσμός θα μετατραπεί σε φεστιβάλ 225 αγώνων (χωρίς να υπολογίζονται τα προκριματικά) με στόχο να έχει σημασία και το παραμικρό παιχνίδι των ομίλων, οι διαφορές τερμάτων, τα πάντα.

To format

Η μελέτη της διοίκησης της UEFA καταλήγει σε ένα format που περιλαμβάνει 36 ομάδες. Οι 33 θα προκρίνονται βάση της θέσης στο εγχώριο πρωτάθλημα (κάποιες απ’ ευθείας, κάποιες μέσω προκριματικών) και οι τρεις βάση της ειδικής βαθμολογίας της UEFA της τελευταίας τριετίας.

Τα γκρουπ που θα δημιουργηθούν θα είναι έξι των έξι ομάδων. Έτσι, λοιπόν, θα έχουμε δέκα αγωνιστικές και συνολικά 180 παιχνίδια (30 σε κάθε όμιλο). Η λογική λέει πως τα γκρουπ θα καθοριστούν βάση της ειδικής βαθμολογίας των ομάδων, με κάποιους περιορισμούς που θα αφορούν ομάδες από την ίδια χώρα.

Η βαθμολογία, ωστόσο, θα είναι συγκεντρωτική και όχι ανά ομίλους. Μετά το πέρας των δέκα αγωνιστικών, θα σχηματιστεί μία βαθμολογία και οι οκτώ ομάδες με τους περισσότερους βαθμούς θα περνάνε απ’ ευθείας στη φάση των «16» του Super Champions League. Αυτό σημαίνει πως καμία ομάδα δεν θα μπορεί να είναι αδιάφορη βαθμολογικά, καθώς το πλασάρισμα στην πρώτη οκτάδα θα σχετίζεται άμεσα με τους βαθμούς που θα συγκεντρώνουν ομάδες και από άλλους ομίλους. Θεωρητικά θα προκριθούν στην οκτάδα οι έξι πρώτοι των ισάριθμων ομίλων και οι δύο καλύτεροι δεύτεροι, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, καθώς μία ομάδα που τερμάτισε δεύτερη σε έναν όμιλο, ίσως συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς από μία πρώτη άλλου ομίλου.

CHAMPIONS LEAGUE PLAYERS

Όσο, λοιπόν, οι οκτώ πρώτοι θα πανηγυρίζουν την πρόκριση στους «16», θα μένουν οκτώ κενές θέσεις. Αυτές θα τις διεκδικήσουν σε διπλούς αγώνες οι ομάδες που τερμάτισαν από την 9η μέχρι την 24η θέση. Η ένατη θα παίξει με την 24η, η δέκατη με την 23η, κ.ο.κ. Άρα από τις 36 ομάδες των ομίλων, οι 24 θα προκρίνονται και αυτό θα πει πως ομάδες που μπορεί και να τερματίσουν στην προτελευταία θέση του ομίλου τους, ίσως και να έχουν μαθηματικές ελπίδες πρόκρισης, βάση πάντα των βαθμών που έχουν συγκεντρώσει. Με λίγα λόγια, έχουμε 180 ματς και τα 165-170 θα έχουν τεράστιο βαθμολογικό ενδιαφέρον.

Μετά από αυτή την ενδιάμεση φάση, θα μείνουν 16 ομάδες που θα συνεχίσουν με νοκ άουτ αναμετρήσεις! Συνολικά με αυτό το φορμάτ θα διεξαχθούν 225 αγώνες.

Στο μέλλον και εφόσον το Super Champions League θα «υποχρεώνει» ομάδες να παίζουν 12, 14 ή και περισσότερα παιχνίδια σε κορυφαίο επίπεδο, είναι λογικό πως τα εγχώρια πρωταθλήματα θα συρρικνωθούν και θα διεξάγονται με μορφή play off, με όσες ομάδες μετέχουν στην ευρωπαϊκή λίγκα, να ενσωματώνονται στις διοργανώσεις των χωρών τους σε δεύτερη φάση.

Αυτή τη νέα μορφολογία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την προωθούν οι άνθρωποι της UEFA, καθώς η κινητικότητα των σούπερ κλαμπ από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, για δημιουργία ανεξάρτητου θεσμού, θορύβησε τους υψηλά ιστάμενους της Ένωσης.