Σαρηγιάννης: Πόσα θα είναι τα κρούσματα έως το τέλος του έτους

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε αναλυτική για το πόσα κρούσματα κορονοϊού αναμένονται ανά βδομάδα μέχρι το τέλος του έτους στη χώρα μας και  κατά πόσο ο αριθμός αυτός φτάνει τον στόχο των 500 ημερήσιων κρουσμάτων.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στον ρυθμό μείωσης των κρουσμάτων, καθώς και  τον εκτιμώμενο αριθμό κρουσμάτων ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους.

Τα κρούσματα ανά εβδομάδα σύμφωνα με τον Σαρηγιάννη

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προχώρησε στην εκτίμηση πως στις 8 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν διαμορφωθεί στα 1.475 ανά ημέρα.

Την παραπάνω εβδομάδα, δηλαδή στις 15 Δεκεμβρίου η χώρα θα μετρά 1.100 κρούσματα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο ίδιος είπε πως μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου τα κρούσματα πρόκειται να έχουν υποχωρήσει περίπου στα 900. Ενώ στο τέλος του έτους, τα ημερήσια κρούσματα θα είναι περίπου 770.

Στο τέλος του έτους δεν θα έχουμε τα «πολυπόθητα» 500 κρούσματα την ημέρα

Ο κ. Σαρηγιάννης, σημείωσε πως τα κρούσματα που τελικά αναμένονται το επόμενο διάστημα, δεν συνάδουν με το στόχο των 500 κρουσμάτων που είχε θέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προκειμένου να ανοίξει η αγορά.

Ενώ την ίδια ώρα, επεσήμανε ότι η πτώση των κρουσμάτων είναι ιδιαιτέρως αργή. Εξηγώντας πως σύμφωνα με αυτό, και τα υπάρχοντα στοιχεία, το άνοιγμα της αγοράς, είναι πρόωρο.

Τέλος, ο ειδικός υπογράμμισε: «Οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι αν ανοίξουν τα καταστήματα και δεν τηρηθούν τα μέτρα, 15-20 μέρες μετά θα δούμε μια αναζωπύρωση. Επομένως οποιοδήποτε άνοιγμα θα είναι πρόωρο».

Τα τελευταία στοιχεία

Ο ΕΟΔΥ στην ημερήσια έκθεση του για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, την Παρασκευή 4/12 ανακοίνωσε 1667 νέα κρούσματα και 98 νέους καταγεγραμμένους θανάτους. Σύμφωνα με τα τελευταία αυτά στοιχεία φαίνεται πως ο κορονοϊός συνεχίζει να σαρώνει ακάθεκτος την Ελλάδα.

Δείτε αναλυτικά όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 113185, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

4966 (4.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29765 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

612 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 635 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2804 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1118 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM