Σαρηγιάννης: 2.000 κρούσματα τέλος Φεβρουαρίου - Μέθοδος «ακορντεόν» στο λιανεμπόριο

2.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου εκτιμά ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης - Να καθυστερήσει το click away

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε τον προβληματισμό του επισημαίνοντας πως τα προγνωστικά του μοντέλα δείχνουν έως και 2.000 κρούσματα κορονοιού ημερησίως μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τονίζοντας πως αυτό θα χτυπήσει καμπανάκι στο ΕΣΥ.

Με τη μέθοδο «ακορντεόν» το λιανεμπόριο

Ακόμη, ο καθηγητής είπε πως το ερώτημα που παραμένει είναι το εάν θα ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, τονίζοντας όμως πως σε αυτή την περίπτωση θα εφαρμοστεί το λεγόμενο «ακορντεόν» αναγκαστικά ώστε να μην πιεστεί το ΕΣΥ ή αν θα κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε να επαναλειτουργήσει το λιανεμεπόριο όταν οι συνθήκες θα είναι πιο κατάλληλες.

«Καλύτερα να ανοίξουν τα σχολεία στις 25 Ιανουαρίου»

Τέλος, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε πως εκείνος θεωρεί καλύτερο να ανοίξουν τα σχολεία στις 25 Ιανουαρίου. «Από την πλευρά το υγειονομικού κινδύνου, πράγματι θα έκανε μια διαφορά να ανοίγαμε αργότερα, για παράδειγμα στις 25 του Γενάρη όλα τα σχολεία, όλες τις βαθμίδες, με την έννοια του να είχαμε μεγαλύτερη βεβαιότητα τι συνέβη τις γιορτές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια-Λύκεια

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής του υπουργείο Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ πως «Στα μέσα Ιανουαρίου θα μπορούμε να δούμε τα δεδομένα και να αποφασίσουμε και για τις υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι μέσα στα σενάρια το ενδεχόμενο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου». Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε επίσης ότι όσοι δεν ανήκουν στη λίστα των σοβαρών νοσημάτων, πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και στη δουλειά τους, πάνοντε με την τήρηση των μέτρων.

Σε λίγη ώρα η συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη σύσκεψη για τον κορωνοϊό τόνισε πως «Ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και το κυριότερο χωρίς λάθη έως σήμερα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε συμφωνήσει, ότι οι αρχές του σχεδιασμού μας είναι τρεις: Ασφάλεια στην ανάπτυξη των εμβολιαστικών δομών και διαδικασιών, πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία ως προς τους διενεργούμενους εμβολιασμούς και τις ομάδες προτεραιότητας και στη συνέχεια ταχύτητα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η προτεραιότητα την οποία είχε καθορίσει η επιτροπή εμβολιασμών ήταν σαφής: εμβολιασμός υγειονομικών σε δημόσια και σε ιδιωτικά νοσοκομεία και βέβαια εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων. Στις 4/1 μπήκαν στο πρόγραμμα με επιτυχία και χωρίς προβλήματα άλλα 51 νοσοκομεία, σήμερα προστίθενται άλλα 55 νοσοκομεία και στις 11/1 τα τελευταία 19 νοσοκομεία στη νησιωτική Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM