Η ρωσική Wikipedia κινδυνεύει να χαρακτηριστεί «ξένος πράκτορας»

wikipedia ιστοσελίδα
© Unsplash

Η ρωσική Wikipedia ενδέχεται να υποστεί κυρώσεις και να χαρακτηριστεί «ξένος πράκτορας» σε περίπτωση που ανοίξει παράρτημα στη Ρωσία. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρείας Wikipedia.ru, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Wikipedia στη Ρωσία, Στανισλάβ Καζλόφσκι, μιλώντας στη διευρυμένη συνεδρίαση της επιτροπής της Κρατικής Δούμας που είναι αρμόδια για την πολιτική της πληροφόρησης, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

«Εάν θα δημιουργηθεί επίσημη αντιπροσωπεία της μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωσης στην Ρωσία, αυτομάτως γίνεται «ξένος πράκτορας», και της επιβάλλονται όλες αυτές οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους ξένους πράκτορες» δήλωσε ο Καζλόφσκι στην συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία συζητά το νομοσχέδιο που υποχρεώνει τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής να ανοίγουν παραρτήματα στην Ρωσία η, αντιπροσωπείες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Καζλόφσκι πρόσθεσε ότι η Wikipedia είναι οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και το ρωσική της τμήμα υπάρχει χάρη στις συνδρομές των χρηστών, ενώ τα άρθρα συντάσσονται από επισκέπτες της οι οποίοι είναι και πνευματικοί ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου περιεχομένου.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής της κρατικής Δούμας Αλεξάντρ Χιονστέιν (ένας από τους συντάκτες του νομοσχεδίου) διευκρίνισε ότι η προκαταρκτική απαρίθμηση των ιστοσελίδων, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα υποχρεωθούν να ανοίξουν στην Ρωσία παράρτημα ή αντιπροσωπεία περιλαμβάνει 20 πλατφόρμες. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται οι εξής πλατφόρμες : Facebook, Instagram, TikTok, Twitter, YouTube, Twitch.tv, WhatsApp, Telegram, Viber, Gmail, Google, Bing.com), Amazon, Digital Ocean, Cloudflare, GoDaddy, τα on-line καταστήματα Aliexpress.com, Ikea.com, Iherb.com), καθώς και η Wikipedia.org.

Πώς σας φάνηκε αυτό το άρθρο;

  • Διαφωνώ απόλυτα
  • Συμφωνώ απόλυτα