Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης προειδοποιεί για αύξηση των κρουσμάτων εάν δεν προσέξουμε
Της Μαύρας Σαραντοπούλου
Η εκτίμηση της ομάδας του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ερευνητική ομάδα και μεταφέρει η voria.gr, «η χαλάρωση των ελέγχων της αστυνομίας τις τελευταίες εβδομάδες, φαινόμενα συνωστισμού σε πολλές περιπτώσεις και η άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων που ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα έφεραν νέα κρούσματα και λοιμώξεις, με αποτέλεσμα να έχουμε επιβράδυνση της μείωσης των ημερήσιων κρουσμάτων».
«Εάν εξακολουθούσαμε να τηρούμε τα μέτρα του lockdown, μετά τις 15 Γενάρη θα είχαμε ουσιαστικά ελάχιστες ή και μηδενικές λοιμώξεις. Ωστόσο, όμως, οι εορτές φέρνουν στους πολίτες μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στην κυβέρνηση το άγχος να αναζητά έναν τρόπο να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση και να δώσει μια ένεση στην αγορά. Οι δυο αυτοί λόγοι είναι ιδιαίτερα επίφοβοι για τον πολλαπλασιασμό των λοιμώξεων και κρουσμάτων. Έτσι, είναι σίγουρο ότι, εάν δεν τηρηθούν πολύ αυστηρά τα μέτρα μετακίνησης και προστασίας των πολιτών τις επόμενες εβδομάδες, θα έχουμε δραματική επιδείνωση των κρουσμάτων, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από τον βαθμό χαλάρωσης των πολιτών, την αυστηρότητα των ελέγχων της αστυνομίας και από τον αριθμό και το εύρος των μέτρων που θα άρει η κυβέρνηση», εξηγεί ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Και συνεχίζει: «Σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις ή τα κρούσματα, αυτά παρουσίασαν τον μέγιστό τους γύρο από τις 16 Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζεται μέχρι και τώρα η ελάττωσή τους στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε εξαιρετικά υψηλό ιικό φορτίο στις αρχές Νοεμβρίου. Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και σε όλο το σύστημα υγείας παρατηρήθηκε στο τέλος Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ ο μέγιστος αριθμός των θυμάτων της πανδημίας σημειώθηκε μία εβδομάδα περίπου αργότερα. Ευχή όλων μας είναι να μην έρθουν ξανά αυτές οι δύσκολες μέρες της τεράστιας πίεσης που ασκήθηκε στο σύστημα υγείας και τις ΜΕΘ.
«Οι επιστήμονες εκτιμούν, αναλύουν και προβλέπουν με τις μελέτες τους, αλλά τις αποφάσεις για το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων ή τις μετακινήσεις και τον βαθμό επιτήρησης ή χαλάρωσης των μέτρων τις λαμβάνει μόνο η πολιτεία. Το κρίσιμο, για όλη την περίοδο των εορτών, είναι να τηρηθούν με ευλάβεια όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους και δρόμους με συνωστισμό, να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις αλλά και η διάρκειά τους και η παραμονή σε κλειστούς χώρους και να αποφευχθούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών. Οι πολίτες να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας μάσκες σε κάθε έξοδό τους, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων και των απωλειών», εξηγεί ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.