Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής: Ψευδές ότι ζητήσαμε 15 ευρώ για το self-test

«Είναι ψευδέστατο, υποβαλλόμενο και καταγγελλόμενο από εμένα ότι εμείς οι φαρμακοποιοί ζητήσαμε 15 ευρώ για το self-test. Εμείς μιλούσαμε για το Covid-test» ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, ξεκαθάρισε μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 πως είναι ψευδές ότι οι φαρμακοποιοί ζήτησαν 15 ευρώ για το self-test.

Συγκεκριμένα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μας είχε ενημερώσει την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση για το Covid-test, όχι για το self-test, και είπαμε, όπως όλη η Ευρώπη, εάν και εφόσον όλα τα φαρμακεία μπορούν να το κάνουν με τις προδιαγραφές που θα απαιτηθούν, θέλουμε μια αμοιβή, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε δωρεάν τεστ».

«Είναι ψευδέστατο ότι εμείς οι φαρμακοποιοί ζητήσαμε 15 ευρώ»

«Την επομένη βγήκε ο υπουργός και είπε ότι θα γίνεται δωρεάν η διάθεση των τεστ από τα φαρμακεία, αλλά μιλούσε για άλλα τεστ» επισήμανε ο κ. Λουράντος. «Είναι ψευδέστατο, υποβαλλόμενο και καταγγελλόμενο από εμένα ότι εμείς οι φαρμακοποιοί ζητήσαμε 15 ευρώ για το self-test, εμείς μιλούσαμε για το Covid-test» συμπλήρωσε και σημείωσε ότι «ήθελαν να πλήξουν εμένα και τα φαρμακεία».

«Είναι φλου όλα τα πράγματα»

«Όποιος χρησιμοποιεί το φαρμακείο πρέπει να πληρώνει και κάτι» πρόσθεσε, αφού –όπως εξήγησε– «έρχεται κάποιος να πάρει το τεστ, να το περάσουμε σε πλατφόρμα, να το ορίσουμε, να του γράψουμε τις οδηγίες, να του πούμε πώς θα γίνει». «Είναι φλου όλα τα πράγματα» ανέφερε ο κ. Λουράντος. «Πώς θα πάρουμε τα τεστ, μέσω ποιου συστήματος και πόσα θα πάρει ο καθένας;» διερωτήθηκε.

«Δεν πρέπει η κυβέρνηση να μας δώσει ένα αντίτιμο; Πόσο κάνει το τεστ; 2,50; 3 ευρώ; 2,80; 30 λεπτά, 50 λεπτά;...» πρόσθεσε. «Εμείς πρέπει να το παραγγείλουμε, να το πάρουμε, να το βάλουμε σε ειδικό μέρος, να έρθει ο πολίτης, να τον περάσουμε με τον ΑΜΚΑ στην πλατφόρμα, να του δώσουμε τις οδηγίες. Όλα αυτά κοστίζουν και πληρώνουμε υπαλλήλους» κατέληξε.

Η ανακοίνωση της ΟΣΦΕ

Ωστόσο, σήμερα Δευτέρα, ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) στην οποία αναφέρει πως για την απόφαση της κυβέρνησης για τη διάθεση των self test στα φαρμακεία, η Ομοσπονδία ενημερώθηκε μέσω των ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή, αναφέρεται ότι δεν ενημερώθηκαν για τη διάθεση των τεστ και δεν κλήθηκαν να συνεισφέρουν με τις απόψεις τους και με σαφώς ειρωνικό τρόπο αναφέρουν πως: «αντιλαμβανόμαστε ότι έχετε ήδη από εναλλακτικές πηγές βρει τις λύσεις και τις απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία το λειτουργικό πλάνο αυτού του σημαντικού εγχειρήματος».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Η Ο.Σ.Φ.Ε. (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος), αποτελεί το όργανο εκπροσώπησης των 25 συνεταιρισμών φαρμακοποιών της χώρας στους οποίους συμμετέχουν περισσότεροι από πέντε χιλιάδες φαρμακοποιοί. Συνολικά οι συνεταιρισμοί μέλη της ΟΣΦΕ υποστηρίζουν από το κανάλι του χονδρεμπορίου περίπου το 45% του συνολικού όγκου του φαρμάκου στην εξωνοσοκομειακή αγορά.

Θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τον αιφνιδιασμό και την έκπληξή μας, όταν την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα ξεκινήσει η διάθεση των rapid test από τα φαρμακεία.

Οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών έχουν μακρόχρονη εμπειρία στον εφοδιασμό των φαρμακείων στη χώρα, τα οποία με υψηλό αίσθημα ευθύνης υποστηρίζουν όχι μόνο με τη διανομή των πολύτιμων για το κοινό θεραπευτικών υλών, αλλά αναζητώντας και υλοποιώντας καινοτομίες που ενισχύουν την αποστολή τους ως πυλώνες της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Επιπλέον Συνεταιρισμοί μέλη μας συμμετέχουν δυναμικά και επιτυχημένα στη διανομή των εμβολίων κατά της COVID19.

Ως εκ τούτου η γνώση μας και η εμπειρία μας στα οργανωτικά, λειτουργικά, νομικά και εκπαιδευτικά ζητήματα που είναι αδιαίρετα συνδεδεμένα με τη διανομή και διάθεση ύλης με προληπτική ή θεραπευτική χρησιμότητα, εκτιμούμε ότι μπορεί να συνεισφέρει παράλληλα με άλλους φορείς και επικουρικά του Π.Φ.Σ. τα μάλα στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό ενός ασφαλούς για το κοινό και τους φαρμακοποιούς και κυρίως αποτελεσματικού πλάνου διάθεσης τεστ στο γενικό πληθυσμό.

Δεδομένου όμως ότι καμία στιγμή δεν ενημερωθήκαμε για την πανελλαδική διάθεση των ανωτέρω και δεν κληθήκαμε να συνεισφέρουμε με τις απόψεις μας, αντιλαμβανόμαστε ότι έχετε ήδη από εναλλακτικές πηγές βρει τις λύσεις και τις απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία το λειτουργικό πλάνο αυτού του σημαντικού εγχειρήματος.

Επειδή αναγνωρίζουμε την κρισιμότητα της προσπάθειας αυτής για τον έλεγχο της πανδημίας και τη δημόσια υγεία, ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM