Lockdown: Πότε ανοίγουν εστίαση, κομμωτήρια, λιανεμπόριο – Τι αλλάζει για τον κωδικό «6»

Άρση περιορισμών και σταδιακό άνοιγμα της αγοράς – Όσα εξετάζονται από την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους

Τις τελευταίες μέρες, ολοένα και «φουντώνουν» οι φήμες για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση φαίνεται να περιμένει το «πράσινο φως» των λοιμωξιολόγων για τα επόμενα βήματα.

Αν όλα γίνουν με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι αλλαγές που έχουν αποφασιστεί θα μπουν σε εφαρμογή από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δηλαδή στις 20 Μαρτίου, κατά το οποίο θα επιτρέπεται η κυκλοφορία έως τις 21.00, όπως συμβαίνει τις καθημερινές, ενώ τώρα ίσχυε απαγόρευση από τις 19:00 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα.

Μάλιστα, αυτό θα συμβεί για για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί η ημέρα μεγαλώνει και δεύτερον, γιατί όσο λιγότερος είναι ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες, τόσο μεγαλύτερος είναι ο συνωστισμός.

Τι θα συμβεί με τον κωδικό «6»

Επίσης, θα επανεξεταστεί ο περιορισμός της χρήσης του «6» στα SMS στο 13033 που ισχύει σήμερα και αφορά τη χρήση του μόνο εφόσον οι πολίτες μετακινούνται, πεζή ή με ποδήλατο –δίχως δηλαδή αυτοκίνητο ή μηχανή, σε κοντινές αποστάσεις και μόνο για περίπατο και αναψυχή. Έτσι λοιπόν, εξετάζεται η απελευθέρωση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο ακόμα και με αυτοκίνητο.

Πότε ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν κομμωτήρια - κέντρα αισθητικής

κομμωτήρια

Σχετικά με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, υπάρχουν οι σκέψεις να επαναλειτουργήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, με περιορισμούς στους πελάτες εντός του καταστήματος και μόνο με ραντεβού.

Για τα δικαστήρια, ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν μερικώς από τις 22 Μαρτίου και να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών από τις 29 του ίδιου μήνα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 29 Μαρτίου

λιανεμπόριο

Το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, με εφαρμογή του «click away», φαίνεται να δίνει η κυβέρνηση από τις 29 Μαρτίου. Μια απόφαση, η οποία λαμβάνεται με το σκεπτικό πως το λιανεμπόριο έχει αποδείξει πως μπορεί να προσαρμοστεί σε όποιους κανόνες τού επιβληθούν, δίχως να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών.

Έτσι, οι πολίτες που επιθυμούν να κάνουν τα ψώνια τους θα μπορούν, στέλνοντας κενό SMS στο 13032 –μόνο μία φορά την ημέρα.

Ωστόσο, εάν η πορεία των κρουσμάτων είναι σε πτωτική, το επόμενο βήμα θα αφορά το να επιτραπεί η είσοδος των πολιτών στα καταστήματα, είτε με «click inside», είτε με περιορισμό στους πελάτες βάσει των τετραγωνικών.

Άνοιγμα σχολείων από αρχές Απριλίου

Η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις τους εξετάζεται πλέον για αρχές Απριλίου. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, πρώτα θα γυρίσουν οι μαθητές των λυκείων, αφού οι πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν γυμνάσια και δημοτικά.

Εστίαση - μπαρ

εστίαση

Τέλη Απριλίου θα δοθεί το «πράσινο φως» για το άνοιγμα του κλάδου της εστίασης, ο οποίος έχει πληγεί δραματικά από τα μέτρα προστασίας για τη νόσο Covid-19. Ωστόσο, οι πελάτες θα κάθονται μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Όσον αφορά μπαρ και γυμναστήρια, το άνοιγμα αναμένεται να γίνει σε τρεις μήνες περίπου, δηλαδή τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM