Lockdown: Οι επιστήμονες «ανοίγουν» την εστίαση

Αισιόδοξοι οι επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας, παρά τα επιδημιολογικά στοιχεία - «Σε δύο μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα» ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι επιστήμονες που προειδοποιούν πως οι πολίτες λόγω της έλλειψης χώρων εστίασης συνωστίζονται σε σπίτια με φιλικά τους πρόσωπα, χωρίς να τηρούν τα μέτρα προστασίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενδοοικογενειακή μετάδοση του ιού.

Πολλοί ειδικοί, μάλιστα, έχουν ταχθεί υπέρ του ανοίγματος της εστίασης και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, με αποστάσεις και μάσκες, καθώς θεωρούν πως ο κόσμος πρέπει να βρίσκεται σε καλά αεριζόμενους χώρους.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega δήλωσε: «Το lockdown είναι μια λύση που μπορεί να λειτουργήσει σε οξείες συνθήκες για λίγο χρονικό διάστημα, δεν είναι μια λύση διαχείρισης όταν μιλάμε για πολλούς μήνες».

Περιορίζεται ο χρόνος που έχει έξω ο πληθυσμός

Όπως τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, «το lockdown αυξάνει τα κρούσματα, γιατί δημιουργεί καταστάσεις που αυξάνεται ενδοοικογενειακά η μετάδοση του ιού, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά μας να κινηθούμε σε εξωτερικούς χώρους». Να σημειωθεί πως στο πρώτο κύμα της πανδημίας το lockdown βοήθησε, ώστε ο αριθμός των νέων μολύνσεων να παραμείνει σε μικρό επίπεδο συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. «Τα μέτρα προάγουν τη διάδοση του κύματος, τα απαγορευτικά κάνουν την κατάσταση χειρότερη, γιατί περιορίζουν τον χρόνο που έχει έξω ο πληθυσμός. Τα κρούσματα είναι πάνω από 5.000, τα ημερήσια» πρόσθεσε ο κ. Ιωαννίδης.

«Πρέπει να γίνει άρση του lockdown»

Ερωτηθείς για το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε: «Μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα, αλλά είναι αργά και δεν μπορούν να περισωθούν όσα θα θέλαμε. Το επιδημικό κύμα έχει περάσει από τη Θεσσαλονίκη και τώρα περνάει από την Αττική. Πρέπει να γίνει άρση του lockdown, να κρατήσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με αποσυμφόρηση και των ΜΜΜ, απελευθέρωση των εξωτερικών χώρων, όπως πλατείες, στάδια, πάρκα, όπου κάποιος μπορεί να κινηθεί, να αθληθεί, να περπατήσει».

«Η εστίαση μπορεί να ανοίξει, κατά τη γνώμη μου. Στην Καλιφόρνια έχουμε ανοιχτή εστίαση, κινηματογράφους, μουσεία. Θέλει προσοχή στις αποστάσεις και τις μάσκες» τόνισε.

Υπέρ του ανοίγματος των μικρών επιχειρήσεων ο καθηγητής Πνευμονολογίας

Θ. Βασιλακόπουλος

Στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος σήμερα το πρωί (18/3). Ο καθηγητής μάλιστα τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των μικρών επιχειρήσεων, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις, αλλά χωρίς ραντεβού στις μικρότερες.

Ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα σε δύο μήνες θα είναι άλλη χώρα, όμως προειδοποίησε και για νέα αύξηση των κρουσμάτων. «Δεν γνωρίζω αν είμαστε στην κορύφωση, εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας. Το ιικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται με τα τελευταία δεδομένα, ακόμη και στην Αττική. Βλέπουμε δηλαδή ότι εν μέσω ενός θεωρητικά πολύ σκληρού lockdown, αντί να έχουμε αποκλιμάκωση, έχουμε μάλλον κλιμάκωση και προβλεπόμενη αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει αύξηση του ιικού φορτίου μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα 10 με 12 μέρες, δεν υπάρχει μαθηματική ακρίβεια σε αυτά».

«Σε δύο μήνες η Ελλάδα άλλη χώρα – Δεν βλέπω τέταρτο κύμα»

«Σε δύο μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα. Με το 1,5 εκατ. εμβόλια που έρχονται, αυτούς που έχουμε ήδη εμβολιάσει και αυτούς που έχουμε φροντίσει με την “ελαφριά” συμπεριφορά μας να αποκτήσουν φυσική ανοσία. Κάπου στο Πάσχα θα έχουμε καλύψει τους ευπαθείς και νωρίς μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει τέτοια ποσοστά, που θα έχουμε βγει από την τραγωδία. Η λύση είναι κοντά» δήλωσε ο καθηγητής.

Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν βλέπει τέταρτο κύμα πανδημίας. Όπως εξήγησε, οι επαναμολύνσεις είναι ήπιες και ταυτόχρονα η επιστημονική κοινότητα θα είναι έτοιμη, ακόμη κι αν αλλάξει τόσο πολύ ο ιός, που τα εμβόλια δεν θα τον πιάνουν. Κάτι που είναι πολύ μακριά ακόμα, να φτιάξει τροποποίηση στο εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό όπως γίνεται κάθε χρόνο με τη γρίπη.

Δερμιτζάκης: Η μόνη λύση είναι μεταφορά όλων των πολιτών και των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 δήλωσε πως «θα πρέπει να κάνουμε κάτι το αντίστροφο, να λειτουργήσει ο κόσμος εκτός των εσωτερικών χώρων και θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα» και εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πικνίκ με μάσκες, άνοιγμα του λιανεμπορίου με ραντεβού και εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ανέφερε ότι αν πράγματι υπάρξει μια αποκλιμάκωση, αυτή θα οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η μείωση της μετάδοσης λόγω των καιρικών συνθηκών και της ανόδου της θερμοκρασίας.

Επίσης, χθες το απόγευμα και με ανάρτησή του στο Facebook ξεκαθάρισε πως πρέπει να ανοίξει άμεσα η εστίαση και να ληφθούν αντίστροφα μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM