Παναγιωτόπουλος: Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία – «Αναζητούμε την ισορροπία» για το άνοιγμα

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού και το επικείμενο άνοιγμα των δραστηριοτήτων 

Για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα της αγοράς μίλησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Το κρίσιμο των καιρών είναι η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας εκπέμπει κατά κάποιον τρόπο το λάθος μήνυμα. Δεν έχουμε φύγει από τη φάση όπου πρέπει να τηρούμε με μεγάλη συνέπεια τα μέτρα προφύλαξης. Αν δεν γίνεται αυτό, μεταφράζεται σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Η υπερβολική συζήτηση για το άνοιγμα ας μη μας αποτρέψει από αυτό που είναι κρίσιμο. Το άνοιγμα θα μπορεί να γίνει εφόσον συνδυαστεί με μέτρα και διαδικασίες που δεν ευνοούν τη διασπορά του ιού» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα απ' ό,τι δύο μήνες πριν»

«Δεν τηρούνται όπως πρέπει τα μέτρα. Οι μάσκες πρέπει να φοριούνται σωστά. Δεν βλέπουμε τι γίνεται σε κλειστούς χώρους, σε συγκεντρώσεις σε σπίτια κ.λπ. Συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει άνοιγμα, αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να συνδυάσουμε άνοιγμα σε ανοιχτούς χώρους με μέτρα που αποτρέπουν τη διάδοση. Ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα απ' ό,τι δύο μήνες πριν, λόγω κυριαρχίας του βρετανικού στελέχους» πρόσθεσε.

«Δεν γνωρίζουμε αν είμαστε στην κορύφωση. Την κορύφωση την παρατηρούμε όταν την περάσουμε, γιατί παρατηρούμε μια κάθοδο. Με τον τόσο αυστηρό περιορισμό δεν εφαρμόζονται αναγκαστικά τα μέτρα με τη συνέπεια που χρειάζεται. Είμαστε λοιπόν σε μια αναζήτηση ισορροπίας» τόνισε.

«Δεν έχει αποφασιστεί κάτι για το λιανεμπόριο»

Τέλος, αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις, ο καθηγητής δήλωσε: «Αποφάσεις για το τι θα γίνει τον Απρίλιο δεν υπάρχουν ακόμα, από όσο γνωρίζω. Σχεδιάζουμε σύμφωνα με τα δεδομένα. Στα ακριβή μέτρα και στο πώς λειτουργούν η επιτροπή δεν έχει εξειδίκευση. Το αν θα κλείσει ή θα ανοίξει η αλιεία, π.χ., είναι κυβερνητικό θέμα».

«Το τι προέχει να ανοίξει στην κοινωνία προφανώς δεν είναι θέμα μιας ιατρικής επιτροπής. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι για το λιανεμπόριο ακόμα. Θα σταθμιστούν τα δεδομένα. Είναι δύσκολο το άνοιγμά του και θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα γίνουν» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM