Παναγιωτόπουλος: «Να προετοιμαστούμε για αύξηση των κρουσμάτων» – Επιφυλακτικός για διπλή μάσκα

διάδρομος νοσοκομείου με γιατρούς

«Να είμαστε έτοιμοι για αύξηση των κρουσμάτων», προειδοποίησε ο επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος

Στον ΣΚΑΪ μίλησε ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί το ζήτημα των σχολείων. Ο επιδημιολόγος μάλιστα εξέφρασε τον προβληματισμό του όσον αφορά τις εξελίξεις, και ειδικά για την πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ. Ωστόσο, για τη χρήση διπλής μάσκας εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

«Ασφαλώς προβληματίζουν πολύ οι εξελίξεις (αύξηση πίεσης σε νοσοκομεία, αύξηση κρουσμάτων από μεταλλάξεις, αυξημένα κρούσματα). Βέβαια, τις προηγούμενες μέρες έγιναν λιγότερα τεστ, άρα αναμένει κανείς μια αύξηση που δεν είναι πραγματική, αλλά μπορεί να είναι και πολύ πραγματική. Θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Ας μη σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα», διευκρίνισε ο επιδημιολόγος.

«Θα ήθελα να δω τα πλήρη δεδομένα για να έχω γνώση, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυξητική τάση κρουσμάτων. Τα χθεσινά δεδομένα είναι περίπου μία εβδομάδα πριν», εξήγησε.

Μείωση των θανάτων κατά 91% με τον εμβολιασμό

Όπως επισήμανε, ο εμβολιασμός των 60 και πάνω θα μειώσει κατά 91% τους θανάτους από Covid και το 73% των διασωληνώσεων σε ΜΕΘ, και το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από παρατηρήσεις που έχουν γίνει. «Μέχρι τώρα το 91% των θανάτων αφορά ηλικίες 60+ και το 3/4 των νοσηλειών σε ΜΕΘ. Θα είναι σημαντικό επίτευγμα να κατορθωθεί ο εμβολιασμός αυτών των ηλικιακών ομάδων. Στόχος των εμβολιασμών, οι ευπαθείς λόγω ηλικίας και οι ευπαθείς λόγω νοσήματος», επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Όσο μεγαλύτερη ηλικία, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα για θανάτους και για εισαγωγή σε ΜΕΘ. Αυτό ισχύει για όλα τα νοσήματα… Ο κορονοϊός όμως είναι ιδιαίτερος, με πολύ έντονο τρόπο έχει προτίμηση στις μεγαλύτερες ηλικίες και με πολύ έντονο τρόπο σέβεται τις μικρότερες ηλικίες», συνέχισε.

Στο «τραπέζι» το θέμα των σχολείων

«Θα τεθεί το θέμα των σχολείων στην επιτροπή σήμερα, Παρασκευή. Δίνουμε προτεραιότητα για τα σχολεία, αλλά δεν μπορώ να σας πω, γιατί πρέπει να έχουμε τα πλήρη δεδομένα. Ο κύριος τρόπος αποφυγής της διασποράς των νέων στελεχών είναι η τήρηση των μέτρων. Πρέπει να βρούμε ισορροπία. Και κάποιες δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και να προφυλασσόμαστε», σημείωσε.

Όσον αφορά τη διπλή μάσκα, ο καθηγητής αποσαφήνισε ότι έχουν προκύψει σαφέστερα ερευνητικά δεδομένα για τη χρήση της, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν. «Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να σταθμίσουμε και πώς θα είναι εφικτό… Το πιο εύκολο πράγμα είναι να βγω και να σας πω τα πιο αυστηρά μέτρα που υπάρχουν», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM