Lockdown: Σενάρια για αλλαγές σε ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας και λιανεμπόριο

Σενάρια για νέα επιτακτικά μέτρα και παρεμβάσεις στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας εντός και εκτός Αττικής – Κρίσιμη η αυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων – Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι;

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και η ξέφρενη διασπορά του κορονοϊού σε πολλές περιοχές της χώρας –συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της Αττικής– κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε κυβέρνηση και ειδικούς, φέρνοντας στο επίκεντρο τα σενάρια για λήψη επιπρόσθετων, ακόμη πιο αυστηρών μέτρων, το συντομότερο δυνατόν.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 μέχρι τις 05.00;

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, για την ώρα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εξετάζουν σοβαρά το να αλλάξει το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αττική το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και να εφαρμοστεί το μέτρο από τις 18.00 έως τις 05.00. Μάλιστα, δημοσιεύματα αναφέρουν πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο μέτρο να εφαρμόζεται καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στην Αττική.

Επιπλέον, αναφέρεται πως στην Αττική θα απαγορευτεί «διά ροπάλου» η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, δηλαδή αν κάποιος που μένει στην Κηφισιά θελήσει να πάει στη Βουλιαγμένη, δεν θα επιτρέπεται.

Επίσης, η εφαρμογή του μέτρου από το Σάββατο φαίνεται ιδανική, μιας και δεν θα υπάρχει κινητικότητα παιδιών και γονέων –αφού είναι κλειστά τα σχολεία–, ενώ και η πλειονότητα των πολιτών δεν εργάζεται το Σαββατοκύριακο. Επομένως, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μειωθεί περαιτέρω η κινητικότητα.

Αλλαγές και στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων του λιανεμπορίου

Κλειστά καταστήματα και lockdown

Με αυτό το δεδομένο, η «μπάλα» θα πάρει και τα καταστήματα του λιανεμπορίου, καθώς, μιας και η απαγόρευση θα ξεκινά στις 18.00, αυτά θα κλείνουν πλέον στις 17.00.

Ποιοι θα μπορούν να κυκλοφορούν αν εφαρμοστεί το μέτρο;

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δικαίωμα μετακίνησης, πάντα με υποχρεωτική αποστολή SMS προς το 13033 και κωδικό 1, έχουν πολίτες που πρέπει να μεταβούν σε γιατρό ή με βεβαίωση εργασίας όσοι πρέπει να μεταβούν στη δουλειά τους. Ο κωδικός 6 θα ισχύει για κοντινή βόλτα του κατοικιδίου.

Τα πρόσθετα μέτρα που εξετάζονται είναι τα ακόλουθα:
  1. Περιορισμός μετακινήσεων μεταξύ δήμων
  2. Τοπικές απαγορεύσεις
  3. Κατάργηση του «click in shop»

Εν ολίγοις, όσα καταστήματα παραμείνουν ανοιχτά, θα λειτουργούν αποκλειστικά με την μέθοδο του «click away».

Στο «κόκκινο» η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων – Αύριο οι τελικές αποφάσεις

Συνεδρίαση ειδικών και lockdown

Όπως είναι ήδη γνωστό, την Παρασκευή (5/2) πρόκειται να συνεδριάσουν, ως είθισται, οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να καταλήξουν στην εισήγηση που θα δώσουν στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, με τη σειρά της, εξετάζοντας τις εισηγήσεις της επιτροπής, θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τα πιθανά νέα μέτρα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι ανακοινώσεις αυτές αναμένονται το απόγευμα της Παρασκευής (5/2) διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM