Κουφοντίνας: Ανοιχτή επιστολή γιατρών και δικηγόρων στη Σακελλαροπούλου

Η ανοιχτή επιστολή στη Σακελλαροπούλου - Δημοσιεύτηκε χθες στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Ανοιχτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστειλαν γιατροί, νομικοί και καθηγητές πανεπιστημίων, με την οποία ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Υπενθυμίζεται πως ο καταδικασμένος ως μέλος της 17 Νοέμβρη πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ κι έναν μήνα, διεκδικώντας τη μεταγωγή του, όπως ορίζει ο νόμος, από τις φυλακές Δομοκού στις φυλακές Κορυδαλλού.

Στην επιστολή τους οι υπογράφοντες απευθύνουν έκκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει «προκειμένου να αποτραπεί μια εξέλιξη που, αυτή τη στιγμή, φαίνεται αναπόφευκτη και προδιαγεγραμμένη» και κάνουν λόγο για εκδικητική και τιμωρητική μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ένας εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής που υπογράφει την επιστολή, σε ανάρτησή του επισημαίνει ότι «δεν είμαστε πολύ μακριά από το χρονικό σημείο που η ελληνική Δημοκρατία θα αλλάξει κεφάλαιο στα σχετικά βιβλία και θα συμπεριλαμβάνεται πλέον στις χώρες στις οποίες πεθαίνουν απεργοί πείνας» και συμπληρώνει πως «ο θάνατος απεργού πείνας θα είναι ανεξίτηλο στίγμα για τη δημοκρατία».

Όλο το κείμενο της επιστολής προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ε Κ Κ Λ Η Σ Η

Προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας,

Κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2021

Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Απευθυνόμαστε σε εσάς, με την πεποίθηση ότι η ευαισθησία και η ακεραιότητά σας ως πολιτειακής λειτουργού δεν θα σας επιτρέψουν να μείνετε αδιάφορη μπροστά στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενός ανθρώπου που εξωθείται στα άκρα όρια της ζωής, με κίνδυνο τον θάνατο ή τη βαριά βλάβη, ενώ το μόνο που ζητά είναι να ισχύσει το Κράτος Δικαίου και να εφαρμοστεί ο νόμος, χωρίς να αξιώνει οτιδήποτε παραπάνω για τον εαυτό του.

Αν ο νόμος αυτός, ένας νόμος φωτογραφικός (που προαναγγέλθηκε, μάλιστα, ως νόμος για τη δική του περίπτωση), ερχόταν στα χέρια σας, με την ιδιότητά σας ως δικαστή θα τον κηρύσσατε αντισυνταγματικό.

Αν ερχόταν στα χέρια σας μια διοικητική πράξη δυσμενούς μεταχείρισης, παρά τον νόμο, από μονοπρόσωπο όργανο της Διοίκησης, που ακύρωνε απόφαση πολυπρόσωπου οργάνου, αρμόδιου κατά τον νόμο να αποφασίζει, θα την κρίνατε άκυρη.

Αν έφτανε στα χέρια σας έγγραφο της Διοίκησης που βεβαιώνει ψευδώς γεγονός που δεν συνέβη και δεν θα μπορούσε να συμβεί (τη μεταγωγή κρατουμένου, μέσα σε μία ώρα, από τον Βόλο στον Κορυδαλλό και στη συνέχεια στον Δομοκό), θα θεωρούσατε ότι συνιστά απάτη του διαδικτύου.

Τι θα σκεφτόσασταν, ως δικαστής, αν στελέχη της Διοίκησης δήλωναν έπειτα από αυτά ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος «ζητά προνόμια» και ότι «δεν πρέπει να ελπίζει ότι θα βγει σύντομα από τη φυλακή» (δήλωση κ. Σοφίας Νικολάου, Γεν. Γρ. Αντεγκληματικής Πολιτικής), δήλωση που παραπέμπει είτε σε σκοπούμενη επέμβαση στο νομοθετικό πλαίσιο είτε σε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για να μην εφαρμόσει το υφιστάμενο;

Ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στην 31η ημέρα απεργίας πείνας, όντας αποδέκτης των προαναφερθέντων, και στόχος, επιπλέον, μια πολεμικής ρητορικής, προερχόμενης ανεπίτρεπτα από αξιωματούχους της Πολιτείας («δολοφόνος», «σίριαλ κίλερ», «πολυδολοφόνος» που «ζητά προνόμια» κ.ο.κ). Η πολεμική αυτή δεν αφορά τη διαγωγή του μέσα στη φυλακή (που επί 19 χρόνια ήταν άμεμπτη), ούτε κρίση της Δικαιοσύνης ότι ο ίδιος είναι επικίνδυνος για την κοινωνία. Η πολεμική αυτή οργανώνεται σε βάρος του, διότι η ποινή που του επιμέτρησε η Δικαιοσύνη πριν από 18 χρόνια δεν ικανοποιεί στελέχη της δημόσιας ζωής. Γι’ αυτό και η πολιτική εξουσία επιχειρεί να την επιβαρύνει: αφενός με σκληρή τροποποίηση βασικών διατάξεων του σωφρονιστικού δικαίου, προκειμένου να επιδεινωθούν οι συνθήκες της κράτησής του και οι όροι έκτισης της ποινής του· αφετέρου, με σκληρή διακριτική μεταχείριση (εν προκειμένω με απόφαση μεταγωγής παρά τον νόμο και μάλιστα σε μια φυλακή με υπερπληθυσμό) (ιδτ. επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη, 20/1/2021).

Ήδη, στο πλαίσιο που προαναφέρουμε, η υπόθεση της άδειας του Δ. Κουφοντίνα, όσο και η μεταφορά του στις αγροτικές φυλακές, δέχτηκαν έντονη και συστηματική πολεμική από Μέσα αλλά και από πολιτικά πρόσωπα που με δημόσιες δηλώσεις ζητούσαν διακοπή της άδειας και εκδίωξή του από τις αγροτικές φυλακές. Ως αποτέλεσμα, η άδεια διακόπηκε, με αβάσιμες αιτιολογίες, από τον Ιούλιο του 2019.

Εξάλλου, με τον φωτογραφικό ν. 4760/20, που δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020, τροποποιήθηκαν μετά από 21 χρόνια οι σχετικές διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα που αφορούν την πρόσβαση των κρατουμένων στην άδεια, προκειμένου να αποκλειστεί ο συγκεκριμένος κρατούμενος από αυτήν, όπως είχε προαναγγελθεί.

Επιπλέον, τροποποιήθηκε επί το αυστηρότερο η διάταξη του ν. 4256/2015 για τις αγροτικές φυλακές, ώστε να απαγορεύεται η μεταγωγή στις αγροτικές φυλακές, αλλά και η παραμονή σε αυτές, κρατουμένων που καταδικάστηκαν για «εγκλήματα τρομοκρατίας». Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στην ολομέλεια, έγινε και πάλι ρητή αναφορά ονομαστικά στον συγκεκριμένο κρατούμενο.

Στις 23/12/2020 ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετήχθη αιφνίδια από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου στις φυλακές Δομοκού, αντί γι' αυτές του Κορυδαλλού, όπως έπρεπε βάσει του ν. 4760/2020. Αυτός που επί συναπτά έτη αντιμετώπισε συνθήκες κράτησης με υψηλή αντιληπτική αποστέρηση, τοποθετήθηκε σε κελί λίγων τετραγωνικών μέτρων. Με δύο ακόμη κρατούμενους, σε συνθήκες ασφυκτικής στενότητας, παρέμενε έγκλειστος επί 15 ώρες την ημέρα, χωρίς προσωπικό χώρο ή χρόνο, ούτε δυνατότητα για άλλη προσωπική ασχολία (μελέτη, γράψιμο κ.λπ.).

Στο αίτημα να του χορηγηθούν αντίγραφα της απόφασης μεταγωγής, η αρμόδια Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής απάντησε ότι δεν μπορεί να το ικανοποιήσει, προσθέτοντας ότι, με απόφαση της ΚΕΜ, ο κρατούμενος μετήχθη στις φυλακές Κορυδαλλού (!) και ότι, στη συνέχεια, με δική της απόφαση, μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού «για λόγους δημόσιας τάξης και… για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού».

Η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα αντίκειται στον νόμο, είναι εκδικητική και τιμωρητική. Εξαιτίας της, ο κρατούμενος οδηγήθηκε στην απονενοημένη επιλογή της απεργίας πείνας, με αίτημα να μεταφερθεί στο υπόγειο κελί του Κορυδαλλού, όπου είχε εκτίσει τα 16 προηγούμενα χρόνια της ποινής του, καθώς και να σταματήσει η σε βάρος του διακριτική μεταχείριση.

Στην υπόθεση παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη, ζητώντας από τη Διοίκηση και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να τοποθετηθούν πάνω στα συγκεκριμένα ερωτήματα που ετίθεντο.

Ο κρατούμενος απεργός πείνας βρίσκεται στην 31η ημέρα απεργίας πείνας στο Νοσοκομείο Λαμίας, αρνούμενος να λάβει οτιδήποτε εκτός από νερό, αρνούμενος να δεχτεί οποιαδήποτε ιατρική ενέργεια, και σε κατάσταση μέγιστης πλέον αδυναμίας. Οι γιατροί επισημαίνουν πιεστικά ότι, από στιγμή σε στιγμή, κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικές βλάβες, νεφρική ανεπάρκεια και περιφερική παράλυση.

Η υπόθεση έχει κινητοποιήσει διανοουμένους, καλλιτέχνες, γιατρούς, νομικούς και δημοσιογράφους. Οι πρωτοβουλίες όχι μόνο από άτομα, αλλά από φορείς και οργανώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο διαμορφώνουν ένα πρωτόγνωρο κύμα συμπαράστασης. Οι αρμόδιες αρχές εξακολουθούν να αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο μετάγοντας τον κρατούμενο στην πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού που κατασκευάστηκε ειδικά για τους κρατούμενους της 17Ν, όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος.

Κατόπιν τούτων,

Όσες και όσοι υπογράφουμε απευθυνόμαστε στην ευαισθησία και την ακεραιότητά σας, ως έσχατη δυνατότητα μιας παρέμβασης, προκειμένου να αποτραπεί μια εξέλιξη που, αυτή τη στιγμή, φαίνεται αναπόφευκτη και προδιαγεγραμμένη. Καταθέτουμε την αγωνία μας, πιστεύοντας ότι δεν θα επιτρέψετε να αποκτήσει η Δημοκρατία μας τον τίτλο πολιτείας που οδήγησε στον ηθικό ή βιολογικό θάνατο έναν κρατούμενο απεργό πείνας.

Υπογραφές

Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας

Θεόδωρος Ζδούκος, γιατρός

Θανάσης Καμπαγιάννης, νομικός

Αναστάσιος (Τάσος) Κουράκης, αναπληρωτής καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Χριστίνα Κυδώνα, γιατρός

Κώστας Παπαδάκης, νομικός

Ελένη Πορτάλιου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ

Άλκης Ρήγος, ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Μάκης Σπαθής, ομότιμος καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης ΕΜΠ

Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος απεργού πείνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM