Σαουδική Αραβία: Πέθανε ο σεΐχης Ζακί Γιαμανί

Πέθανε ο σεΐχης Ζακί Γιαμανί, ο πρώην υπουργός Πετρελαίου

της Σαουδικής Αραβίας που έκανε τη Δύση να «γονατίσει»

Ο πρώην υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Σαουδικής Αραβίας, σεΐχης Ζακί Γιαμανί, το «πρόσωπο» του πετρελαϊκού εμπάργκο του 1973 που «γονάτισε» τη Δύση, απεβίωσε στο Λονδίνο σε ηλικία 91 ετών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της σαουδαραβικής εφημερίδας «Okaz».

Ποιος ήταν ο σεΐχης Ζακί Γιαμανί

Ο Ζακί Γιαμανί, ο οποίος δεν ανήκε στη σαουδαραβική βασιλική οικογένεια, αλλά τον είχε ξεχωρίσει αναθέτοντάς του αξιώματα ο βασιλιάς Φαϊζάλ, ενσάρκωσε την άνοδο της αραβικής πετρελαϊκής ισχύος.

Με πτυχία από διάφορα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, ο Γιαμανί κατάφερε να γίνει στενός σύμβουλος της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας το 1958. Στη συνέχεια έγινε υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, το 1962.

Είναι γνωστός για τον ρόλο του κατά την πετρελαϊκή κρίση του 1973, όταν ώθησε τον ΟΠΕΚ να τετραπλασιάσει την τιμή του αργού πετρελαίου.

Το 1975, μαζί με άλλους υπουργούς Πετρελαίου, είχε απαχθεί στη διάρκεια συνεδρίασης του ΟΠΕΚ στη Βιέννη από τον περιβόητο τρομοκράτη Κάρλος το Τσακάλι.

Πετρέλαιο και Ζακί Γιαμανί

Μήνες αργότερα, όπως αναφέρει και το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο Γιαμανί βρισκόταν στο πλευρό του βασιλιά Φαϊζάλ στο Ριάντ, υποδεχόμενος μια αντιπροσωπεία επισκεπτών, όταν ένας δυσαρεστημένος Σαουδάραβας πρίγκιπας έβγαλε ένα περίστροφο και σκότωσε τον βασιλιά.

Ο Ζακί Γιαμανί κέρδισε διεθνή φήμη, γνωστή στη Δύση, για τις διπλωματικές δεξιότητές του

O πρώην υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας –από το 1962 μέχρι το 1986– και πρώην πρόεδρος του Οργανισμού των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) –για 25 ολόκληρα χρόνια– έγινε γνωστός για τους κομψούς τρόπους και το γενάκι του, που είχε γίνει κάτι σαν σήμα κατατεθέν του.

Ειδικότερα, ο Ζακί Γιαμανί ήταν μια παγκόσμια διασημότητα στα χρόνια του 1970 και στη διάρκεια των πληθωριστικών «πετρελαϊκών σοκ», καθώς επί 25 χρόνια διαχειρίστηκε τις πετρελαϊκές υποθέσεις της χώρας, που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο.

Σεΐχης Ζακί Γιαμανί

Ο ρόλος του αυτός τερματίστηκε με την αιφνίδια αποπομπή του το 1986, έπειτα από μια δαπανηρή απόπειρα ενίσχυσης των τιμών του αργού, μια αποτυχημένη στρατηγική, η οποία σκίασε τη σαουδαραβική πετρελαϊκή πολιτική.

Ο σεΐχης Ζακί Γιαμανί πρόκειται να ταφεί στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Okaz».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM