Μητσοτάκης στο «Philia Forum»: Επίλυση Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ

Η στενότερη συνεργασία αλλά και η σύμπραξη των επτά χωρών που συμμετέχουν στο «Philia Forum» σε ένα φάσμα που ξεκινά από τη διπλωματία και την οικονομία μέχρι τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού

O κ. Μητσοτάκης στο «Philia Forum» θέλησε να υπενθυμίσει προς πάσα κατεύθυνση τα ενδεδειγμένα χαρακτηριστικά πιθανής επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι «όλες οι χώρες μας υποστηρίζουν μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Στη βάση του Καταστατικού Χάρτη και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Είμαστε όλοι μαζί στην εμπέδωση της ειρήνης

«Θα συνεργαζόμαστε και θα δεσμευόμαστε για την επικράτηση της ειρήνης και της προόδου στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή μας, με σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών μας, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, παραμένοντας πάντα προσηλωμένες στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ως θεμέλια της ειρήνης, της ασφάλειας, των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πρωτοπόρο εγχείρημα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η εν λόγω πρωτοβουλία «είναι ανοιχτή σε όλους, δίχως να στρέφεται εναντίον κανενός, ξεπερνώντας τα σύνορα των κρατών που την αποτελούν, ενώνοντας τρεις ηπείρους και συνδέοντας την Ευρώπη με τον αραβικό κόσμο».

Πρόσθεσε, δε, ότι το πρωτοπόρο αυτό σχήμα συνεργασίας, όπως το χαρακτήρισε, «σηματοδοτεί τη σύμπραξη Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου με νέους εταίρους, όπως το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνδέοντας τη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο. Οι χώρες μας συνδέονται με στενές σχέσεις. Που έρχονται από το παρελθόν και όλες τους συναντώνται. Σε όσα πιστεύουμε στο παρόν, στο διεθνές δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην ειρήνη, στους όρους καλής γειτονίας, όπως και στη σταθερότητα».

Η πανδημία, ο κοινός μας εχθρός

Αναφερόμενος στην παρούσα συγκυρία, και δη στην πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως οι θεμελιώδεις αξίες των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι η ασφάλεια, η δικαιοσύνη και η ισότητα, αποκτούν νέο νόημα εν καιρώ Covid-19.

«Γιατί στη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας αποδείξαμε ότι μπορούμε να εργαστούμε μαζί για να αναχαιτίσουμε την πανδημία. Ειδικά η χώρα μου, θέλησε και πέτυχε να μετατρέψει τα μεγάλα εμπόδια της υγειονομικής κρίσης σε εφαλτήρια για την ανάπτυξη της επόμενης ημέρας. Ταυτόχρονα με την άμυνα στην πανδημία, έκανε επιθετικά βήματα στον δρόμο της προόδου, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και του κράτους, την πράσινη ενέργεια και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μας. Γιατί τη διπλωματία και την οικονομία σε όλες τις πτυχές της σύντομα θα τις πλαισιώσει η συνεργασία μας σε πολλά άλλα θέματα, από τις πολιτιστικές ανταλλαγές, στις οποίες αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, μέχρι θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Επιθυμία της χώρας να φιλοξενήσει την πρώτη Σύνοδο Κορυφής του «Philia Forum»

Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία της Αθήνας να φιλοξενήσει την πρώτη Σύνοδο Κορυφής του «Philia Forum», ώστε, όπως είπε, «μόλις αρθούν οι περιορισμοί της πανδημίας, να υποδεχτώ εδώ τους φίλους, αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των άλλων χωρών, του "Philia Forum" για να συζητήσουμε από κοντά πώς θα κάνουμε παραγωγικότερη αυτήν που μας δώρισε και το όνομά της στο Φόρουμ μας, τη φιλία των λαών μας».

Σημειώνεται πως στο πρώτο «Philia Forum», που διοργανώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών, συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας, όπως και η υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μέσω τηλεδιάσκεψης λαμβάνει μέρος στις εργασίες και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Πηγή: kyvernisi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM