«New York Times»: Σχολιάζουν τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης στην Ελλάδα

Ο κύκλος που έχει ανοίξει για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε τους «New York Times»

Οι «New York Times» δημοσίευσαν ένα μακροσκελές άρθρο, το οποίο τιτλοφορείται «Καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης ταρακουνούν τον κόσμο της τέχνης στην Ελλάδα».

Το άρθρο ξεκινάει με τη Σοφία Μπεκατώρου, της οποίας η καταγγελία αποτέλεσε το έναυσμα ώστε αρκετά θύματα να δημοσιοποιήσουν την ιστορία τους.

Μάλιστα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος παραιτήθηκε έπειτα από «μπαράζ δημοσιευμάτων που τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά».

«Αμφίβολο πόσες καταγγελίες θα φτάσουν στο δικαστήριο»

Παράλληλα, ένας δικαστικός αρμόδιος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του μίλησε στους «New York Times», αναφέροντας πως πιστεύει ότι υπάρχουν πολλές ακόμη υποθέσεις, οι οποίες είναι αμφίβολο κατά πόσο θα φτάσουν μέχρι το δικαστήριο. Αυτό συμβαίνει λόγω του χρονικού περιορισμού που υπάρχει στην ελληνική νομοθεσία και αφορά τέτοιες υποθέσεις.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας μας, ο βιασμός μπορεί να διωχθεί έως και 15 χρόνια μετά το συμβάν. Αναφορικά με τη σεξουαλική παρενόχληση, το αδίκημα «εκπνέει» τρεις μήνες μετά το συμβάν, εφόσον δεν ληφθεί νομική ενέργεια.

Μέσα στο άρθρο αναφέρονται πολλά από τα ονόματα που έχουν κατηγορηθεί δημοσίως, όπως του Κώστα Σπυρόπουλου, του Γιώργου Κιμούλη και του Κώστα Ζάπα.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως «η θύελλα των καταγγελιών απέναντι σε οικογενειάρχες και σεβαστά ονόματα στον χώρο της τέχνης έρχεται σε μια από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες της Ευρώπης (σ.σ. Ελλάδα). Οι εν λόγω κακοποιήσεις ψιθυρίζονταν για πολύ καιρό, αλλά ποτέ δεν συζητήθηκαν ανοιχτά, πόσο μάλλον να διωχθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM