Καρύδη: Όταν δήλωνε πως «η σεξουαλική παρενόχληση έχει να κάνει και με την αδυναμία του άλλου»

Η Σμαράγδα Καρύδη μπροστά στον κύκλο καταγγελιών που αφορούν τη σεξουαλική παρενόχληση στον καλλιτεχνικό χώρο αποφάσισε να κρατήσει μια μετριοπαθή στάση

Αυτή η συμπεριφορά ήταν πηγή αρκετών αρνητικών σχολιασμών απέναντι στο πρόσωπο της Σμαράγδας Καρύδη για την μάλλον άτυχη τοποθέτησή της σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση.

Η γνωστή ηθοποιός ανέφερε πως στηρίζει τα θύματα που έχουν δεχτεί τέτοιου είδους παρενοχλήσεις, αλλά δεν μπορεί να χαρεί με τον αφανισμό και την καταστροφή των άλλων. Έτσι, αρκετοί άνθρωποι εξαπέλυσαν δριμεία κριτική σε βάρος της, καθώς θεώρησαν άτοπη τη στάση «ναι μεν, αλλά..».

Κάνοντας μια αναδρομή σε συνεντεύξεις που είχε δώσει, πέσαμε πάνω σε δηλώσεις της στο iefimerida το 2017, όπου δήλωνε πως «η σεξουαλική παρενόχληση έχει να κάνει και με την αδυναμία του άλλου».

Αναλυτικά η δήλωσή της:

«Το όριο στη σεξουαλική παρενόχληση είναι όταν ο άλλος δεν θέλει. Προσωπικά το αντιλαμβάνομαι μέσα στον χώρο εργασίας, όταν εκείνος που παρενοχλεί έχει εξουσία και από εκείνον εξαρτάται η δική σου δουλειά. Γιατί δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το φλερτ από τη ζωή μας. Στην Αμερική, πιστεύω, υπάρχει μια υπερβολή.

Στις δικές μας τις δουλειές, όταν πρόκειται να προσλάβεις κάποιον και είσαι προϊστάμενος, παραγωγός ή σκηνοθέτης, οποιαδήποτε νύξη σεξουαλικού τύπου πρέπει να μένει απέξω όταν η συζήτηση αφορά την πρόσληψη, την προαγωγή, την αμοιβή, τον μισθό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν δουλειές που τις κάνουν οι άνθρωποι μόνο και μόνο για να ζήσουν και ότι οι γυναίκες, κυρίως, περνάνε πολύ δύσκολα με τους εργοδότες τους. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τους ομοφυλόφιλους. Γιατί όλο αυτό έχει να κάνει με την εξουσία.

Στον χώρο μας συμβαίνει και ξέρουμε πρόσωπα που το κάνουν κατ' εξακολούθηση, όχι όμως στον βαθμό της περίπτωσης του Γουάινσταϊν. Άλλωστε, στην Ελλάδα είναι διαφορετικά τα μεγέθη, ώστε να χρειαστεί να υποστεί κάποιος έναν τέτοιο εξευτελισμό... Προσωπικά δεν μου έχει συμβεί ποτέ. Η σεξουαλική παρενόχληση έχει να κάνει και με την αδυναμία του άλλου. Γι' αυτό και χρειάζονται οι νόμοι, ώστε να προστατεύονται όλοι όσοι αισθάνονται αδύναμοι, φοβισμένοι. Γιατί δεν μπορούν όλοι να πουν ένα "άι στον διάβολο". Και άλλωστε υπάρχει πάντα η άποψη "μήπως ήσουν κι εσύ λίγο προκλητική;".

Μου έχουν πει φίλες μου για σκηνοθέτες, κυρίως στο σινεμά, που τηλεφωνούν σε νεαρά κορίτσια για οντισιόν. Οι περισσότεροι είναι λίγο τυχάρπαστοι στον χώρο και τελικά η ταινία που επρόκειτο να κάνουν δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει κάτι μέσα στα χρόνια, γιατί πάντα το σεξ και η εξουσία είναι στη φύση του ανθρώπου. Το θετικό είναι ότι σήμερα οι γυναίκες πιο εύκολα θα το καταγγείλουν ή θα αντιδράσουν άμεσα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM