Μιανμάρ: Η αστυνομία χρησιμοποιεί αντλίες νερού εναντίον διαδηλωτών στην πρωτεύουσα

Τουλάχιστον δύο τραυματίες - Μεγάλες κινητοποιήσεις στη χώρα 

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης χρησιμοποίησαν σήμερα αντλίες νερού υπό πίεση για να απωθήσουν πολίτες που διαδηλώνουν στη Ναϊπιντάου, την πρωτεύουσα της Μιανμάρ, εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. Πλάνα που αναμεταδόθηκαν απευθείας μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν τους δύο διαδηλωτές πεσμένους στο έδαφος, αφού χτυπήθηκαν απευθείας από το νερό που εκτόξευσαν με τις αντλίες οι δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Μεγάλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές πόλεις της χώρας, μία εβδομάδα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατηγούς, που ανέτρεψαν την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες μαζικές κινητοποιήσεις μετά τον ξεσηκωμό του λαού το 2007.

Καταδίκη από την G7

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 7 πιο ανεπτυγμένων χωρών (G7) ανακοίνωσαν ότι «ανησυχούν βαθιά» για το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ αλλά και την τύχη της Αούνγκ Σαν Σου Κι, ενώ ζήτησαν από τον στρατό να αποκαταστήσει τη δημοκρατία.

«Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 –του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας– και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. καταδικάζουμε το πραξικόπημα στη Μιανμάρ», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

«Ανησυχούμε βαθιά για την κράτηση πολιτικών ηγετών και ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών, περιλαμβανομένης της συμβούλου του κράτους Αούνγκ Σαν Σου Κι και του Προέδρου Ουίν Μιντ, και για τη στοχοθέτηση των μέσων ενημέρωσης», συνέχιζε η ανακοίνωση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καλούν «τους στρατιωτικούς να τερματίσουν αμέσως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», «να αποκαταστήσουν την εξουσία της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης», «να αφήσουν ελεύθερους όλους όσοι έχουν συλληφθεί αδίκως» και «να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM