ΗΠΑ: Επίσημα πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν - Επικυρώθηκε η νίκη του

Επικυρώθηκε η νίκη του Τζο Μπάιντεν από τη Γερουσία - Επίσημα πλέον ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ

Εγκεκριμένη από το Κογκρέσο είναι πλέον η εκλογή του Τζο Μπάιντεν ο οποίος είναι επίσημα ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ύστερα από τις σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο, με έναυσμα την ομιλία του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, η συνεδρίαση που διεκόπη λόγω της εισβολής των Τραμπικών επαναλήφθηκε ώρες αργότερα με αποτέλεσμα την έγκριση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν και της Καμάλα Χάρις.

Απορρίφθηκαν οι δεκάδες ενστάσεις

Ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές με 306 εκλέκτορες έναντι των 232 του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο ήταν δεκάδες οι γερουσιαστές και περισσότερα από 100 τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που αντιτάχθηκαν στην επικύρωση της νίκης Μπάιντεν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία απέρριψαν τις ενστάσεις που είχαν στόχο να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Τζόρτζια και την Πενσυλβάνια υπέρ του Μπάιντεν.

Μετά την ψηφοφορία αυτή, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ξανά η κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων, της ολομέλειας του Κογκρέσου, για να κυρωθούν τα αποτελέσματα των υπολοίπων πολιτειών.

Μάικ Πενς: «Δεν νικήσατε, η βία δεν νικά ποτέ»

Στην έναρξη της συνεδρίασης της Γερουσίας ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε: «Υπερασπιστήκαμε τη Δημοκρατία, ακόμη και μετά τη βία και τον βανδαλισμό άνευ προηγουμένου σε αυτό το Καπιτώλιο, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού των ΗΠΑ συναντώνται ξανά, την ίδια ημέρα, για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα. Ενώ απευθυνόμενος στους διαδηλωτές τόνισε: «Δεν νικήσατε, η βία δεν νικά ποτέ».

Μακόνελ: «Δεν θα υποκύψουμε στον εκφοβισμό»

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ στη Γερουσία δήλωσε από πλευράς του ότι πιστεύει ότι δεν θα αμφισβητηθούν οι εκλεκτορικές ψήφοι άλλων πολιτειών. Μιλώντας μετά την επανέναρξη της συνεδρίασης της Γερουσίας, ο Μακόνελ διαβεβαίωσε ότι το σώμα δεν θα υποκύψει στην πίεση και τη βία. «Δεν θα μας κρατήσουν έξω από αυτήν την αίθουσα όχλος, κακοποιοί ή απειλές», είπε και πρόσθεσε: «Δεν θα υποκύψουμε μπροστά στην ανομία, ή στον εκφοβισμό. Είμαστε ξανά στα έδρανά μας, θα κάνουμε το καθήκον μας όπως ορίζει το Σύνταγμα, για το έθνος μας. Και θα το κάνουμε απόψε».

Καπιτώλιο εισβολείς

«Δεν κατάφεραν να εμποδίσουν το καθήκον του Κογκρέσου»

«Οι ΗΠΑ και το Κογκρέσο έχουν αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες απειλές από τον όχλο που είδαμε σήμερα», συνέχισε ο Μακόνελ. Οι εισβολείς «απέτυχαν» να εμποδίσουν το Κογκρέσο να κάνει το καθήκον του. «Αυτή η αποτυχημένη ανταρσία υπογραμμίζει πόσο κρίσιμο είναι το καθήκον που έχουμε», που είναι να κυρωθεί το ποιος είναι ο «νικητής των εκλογών του 2020», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του σώματος.

Καπιτώλιο οπαδοί Τραμπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: