Εισβολή στο Καπιτώλιο: Χάος και ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας

Χάος επικρατεί στην Ουάσινγκτον μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο - Κατώτερη των περιστάσεων η αστυνομία - Τέσσερις άνθρωποι νεκροί και μόνο 52 συλλήψεις

Στιγμές που θα περάσουν στην Ιστορία έζησε χθες η αμερικανική Δημοκρατία. Διαδηλωτές ‒οπαδοί του Τραμπ‒ εισέβαλαν οπλισμένοι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κογκρέσου με σύνθημα «Trump won the election», έσπειραν τον πανικό προκαλώντας καταστροφές, με τους βουλευτές, τους γερουσιαστές και το προσωπικό να αναζητούν πανικόβλητοι ένα ασφαλές καταφύγιο. Οι οπαδοί του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ προκάλεσαν καταστροφές, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών, ενώ ενεργοποιήθηκε και η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον. Από τα βίαια επεισόδια τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σάλος έχει ξεσπάσει για το πώς οι αστυνομικές δυνάμεις διευκόλυναν μια προγραμματισμένη διαδήλωση οπλισμένων ακροδεξιών, αφού ουσιαστικά τους επιτράπηκε να λεηλατήσουν το Καπιτώλιο.

Η αφορμή για να ξεσπάσουν τα επεισόδια

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μη αποδεχόμενος την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020, δήλωσε για πολλοστή φορά ενώπιον των υποστηρικτών του πως η νίκη του Τζο Μπάιντεν είναι αποτέλεσμα νοθείας. Συγκεκριμένα, ανέφερε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κοντά στον Λευκό Οίκο: «Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ (σ.σ. την ήττα). Θα σταματήσουμε την κλοπή. Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές, και τις κερδίσαμε ευρέως».

Πως οργανώθηκε

Αφού ο Τραμπ ολοκλήρωσε την ομιλία του, στην οποία ζητούσε διαδήλωση στο Καπιτώλιο, το διαδίκτυο άρχισε να παίρνει φωτιά, με εκατοντάδες καλέσματα για εισβολή στο κτίριο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακροδεξιών, όπως το Gab και το Parler, ανταλλάχθηκαν σχόλια σχετικά με τους δρόμους που πρέπει να ακολουθήσουν για να αποφύγουν την αστυνομία και ποια εργαλεία να χρησιμοποιήσουν για τις πόρτες. Τουλάχιστον δώδεκα άτομα σε αναρτήσεις τους έκαναν λόγο για μεταφορά όπλων στις αίθουσες του Κογκρέσου.

Τα καλέσματα για βία εναντίον μελών του Κογκρέσου και υπέρ των κινήσεων Τραμπ να «ξαναπάρουν τον έλεγχο» του Καπιτωλίου κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εδώ και μήνες. Ενισχύθηκαν από το «φλερτ» του Τραμπ με κινήματα όπως το Qanon (ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας) και την αμερικανική εθνικιστική ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys. Πρόκειται για ομάδες που έχουν οργανωθεί ανοιχτά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας τα επίσης ως εργαλείο στρατολόγησης.

Η στιγμή της επίθεσης

Καθώς συνεδρίαζαν τα μέλη του Κογκρέσου για την έγκριση της νίκης του Τζο Μπάιντεν για την Προεδρία των ΗΠΑ, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να εισβάλουν στο κτίριο. Η συνεδρίαση στο Κογκρέσο διακόπηκε, ενώ βουλευτές, γερουσιαστές και προσωπικό έψαχναν πανικόβλητοι ασφαλές καταφύγιο. Μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα το Καπιτώλιο εκκενώθηκε από τις ειδικές δυνάμεις (SWAT) της αστυνομίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών έξω από το κτίριο, όπου παρέμεναν συγκεντρωμένοι οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν, ενεργοποιήθηκε η Εθνοφρουρά της Ουάσινγκτον προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτόγνωρη κατάσταση εισβολής.

Όμως, στο παρακάτω βίντεο φαίνεται πως η κεντρική είσοδος φυλάσσεται από έναν μόνο άνδρα της αστυνομίας ‒ για μια διαδήλωση η οποία είχε ανακοινωθεί εδώ και καιρό από οργανώσεις που έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι οπλοφορούν δημόσια.

Καπιτώλιο επίθεση

Καπιτώλιο οπαδοί Τραμπ

Καπιτώλιο καταστροφές

Καπιτώλιο καταστροφές

Καπιτώλιο Καταστροφές

Καπιτώλιο αστυνομικοί

Αστυνομικοί βγάζουν σέλφι με τους εισβολείς - Τραμπικούςhttps://twitter.com/bubbaprog/status/1346920198461419520?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1346920198461419520%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news247.gr%2Fkosmos%2Feisvoli-sto-kapitolio-oi-selfi-ton-astynomikon-kai-i-dieykolynsi-stoys-opadoys-toy-tramp.9103042.htmlΤέσσερις νεκροί μετά τα βίαια επεισόδια

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Καπιτώλιο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια γυναίκα, η οποία πυροβολήθηκε από αστυνομικό και τρεις ακόμα που είχαν τραυματιστεί και κατέληξαν σε νοσοκομείο.

Συνελήφθησαν μόνο 52 άτομα - Ανήμπορη η αστυνομία

Πενήντα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν , ενώ, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Ουάσινγκτον, δύο αυτοσχέδιες βόμβες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων αλλά και της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης φορητό ψυγείο που περιείχε κοκτέιλ μολότοφ σε όχημα στον χώρο του Καπιτωλίου.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύουν έως τις 20 Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Καπιτώλιο εθνοφρουρά

Καπιτώλιο συλλήψειςΤραμπ: «Βρες μου τις 11.780 ψήφους που χρειάζομαι!»

Την περασμένη Κυριακή γνωστοποιήθηκε πως η «Ουάσινγκτον Ποστ» έχει εξασφαλίσει ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Μπραντ Ράφενσπεργκερ (υψηλόβαθμος αξιωματούχος της πολιτείας της Τζόρτζια) η οποία αποκαλύπτει ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος τον απειλούσε προκειμένου να στηρίξει τα περί νοθείας στις εκλογές. Συγκεκριμένα, στη μίας ώρας συνομιλία ο Τραμπ πότε μιλούσε υποτιμητικά στον κ. Ράφενσπεργκερ και πότε προσπαθούσε να τον καλοπιάσει κολακεύοντάς τον. Πότε τον παρακαλούσε να δράσει και πότε τον απειλούσε με αόριστες δικαστικές συνέπειες εάν ο αξιωματούχος της Τζόρτζια αρνούνταν να στηρίξει την ατζέντα του απερχόμενου Προέδρου περί νοθείας στις εκλογές, προειδοποιώντας τον κάποια στιγμή ότι «παίρνει μεγάλο ρίσκο».

Σε ένα σημείο της συνομιλίας τους ο κ. Τραμπ απαίτησε από τον αξιωματούχο της Τζόρτζια να βρει «τις 11.780 ψήφους» που χρειαζόταν ο ηττημένος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για να ανατρέψει το αποτέλεσμα σε μια από τις πολιτείες-κλειδί για τις προεδρικές εκλογές. Μπροστά σε αυτή την επιμονή, ο κ. Ράφενσπεργκερ και συνεργάτες του εξηγούσαν στον Αμερικανό απερχόμενο Πρόεδρο ότι δεν έχει δίκιο, ότι βασίζεται σε αστήρικτες θεωρίες συνωμοσίας και ότι η νίκη του Τζο Μπάιντεν με διαφορά 11.779 ψήφων είναι δίκαιη και καθαρή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: