Εκλογές στην Ολλανδία: Ο Ρούτε κερδίζει, η Ακροδεξιά καραδοκεί

Οι Ολλανδοί πολίτες ψηφίζουν σήμερα ανάμεσα στις συμπληγάδες της πανδημίας και της Ακροδεξιάς

Και η Ευρώπη στρέφει το βλέμμα της στη Χάγη με κυρίαρχο συναίσθημα –τουλάχιστον στους «κόλπους των μυημένων»– την ανησυχία. Γιατί αυτό; Μα διότι ακόμη και τώρα που η πανδημία φαντάζει –ακόμα– ακατάβλητη, η Ακροδεξιά φέρεται να καταγράφει πολύ σημαντική επιρροή στην ολλανδική κοινωνία.

Όπου μπορεί ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε να θεωρείται κυρίαρχος, αυτή του η κυριαρχία όμως εμφανίζει «γκρίζες ζώνες».

Ξεκινάμε από το ότι η κυβέρνηση Ρούτε παραιτήθηκε τον Ιανουάριο μετά το σκάνδαλο για τα οικογενειακά επιδόματα. Και συνεχίζουμε με το ότι για να θεωρείται εκ των προτέρων σίγουρος νικητής στις σημερινές εκλογές –αν και αποδυναμωμένος σε ποσοστά–, ο Ρούτε όχι μόνο φλερτάρισε δίχως αναστολή με την άκρα Δεξιά, αλλά υιοθέτησε και μεγάλο μέρος της ατζέντας της.

Έτσι, απορρόφησε κάποιους από τους κραδασμούς της κοινωνικής οργής για το σκάνδαλο, ενώ παράλληλα φέρεται να πρόσφερε «απάνεμη» –και κυβερνώσα– πολιτική στέγη σε μεγάλο κομμάτι των υπερσυντηρητικών ψηφοφόρων.

Όλα αυτά δεν έχουν εμποδίσει «μπουμπούκια» της Ακροδεξιάς να «ανθίσουν» μαζί με τα… εντελβάις στην πατρίδα του Ρέμπραντ και του Βαν Γκογκ.

Έτσι, ο Τιερί Μποντέ, ένας εκκεντρικός τύπος που αμφισβητεί την ύπαρξη της πανδημίας, αγκαλιάζει και φιλάει άφοβα φανατισμένους οπαδούς και μισεί τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, φαίνεται να κάνει… «γκελ» στην ολλανδική κοινωνία.

Έρχεται, δε, να «κάνει παρέα» στον Γκερτ Βίλντερς, ηγέτη του γνωστού από παλιά κόμματος της Ελευθερίας στην –καθώς φαίνεται ευρύχωρη– ακροδεξιά πλευρά του ολλανδικού πολιτικού χάρτη.

Image removed.

Στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα του Μαρκ Ρούτε φαίνεται να έχει το 25% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, ενώ το D-66, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, και το αντιισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας, του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς, διεκδικούν ποσοστά μεταξύ 12-14% των ψήφων.

Στο τελευταίο debate που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, ο Ρούτε δήλωσε ότι ως πολιτικός «αναλαμβάνει ευθύνες επί δέκα χρόνια» και πως «προσπαθεί να κυβερνήσει μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

Η σύγκρουση ήταν σφοδρή μεταξύ της ηγέτιδας του κεντροαριστερού D-66, Σίγκριντ Κάαγκ, που συμμετείχε και στην κυβέρνηση Ρούτε, με τον ακροδεξιό Βίλντερς.

Η Κάαγκ, που έχει υπηρετήσει ως συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο την περίοδο 2015-2017, είπε στον Βίλντερς ότι τα επιχειρήματά του «ακούγονται σαν χαλασμένος δίσκος», ενώ εκείνος την κατηγόρησε για «προδοσία», επειδή στη διάρκεια διπλωματικής επίσκεψης στο Ιράν φόρεσε μαντίλα.

Image removed.

Παρά το γεγονός ότι ο Ρούτε συμπληρώνει έντεκα χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα κερδίσει ξανά – έστω και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. Για μία ακόμη φορά, όμως, οι ακροδεξιοί «μνηστήρες» ενισχύονται και καραδοκούν και στην Ευρώπη σπέρνεται αμηχανία…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM