Covid-19: Υπό δοκιμή σε τέσσερις χώρες το «εμβόλιο των φτωχών»

Γίνονται κλινικές δοκιμές σε τέσσερις χώρες για το «εμβόλιο των φτωχών», ένα νέο, αποτελεσματικό και φτηνό εμβόλιο ενάντια στη νόσο Covid-19

Ένα νέο, αποτελεσματικό και πιο φτηνό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το εμβόλιο NDV-HXP-S –γνωστό και ως το «εμβόλιο των φτωχών»– υποβάλλεται σε κλινικές δοκιμές αυτή τη στιγμή σε τέσσερις χώρες.

Σε ποιες χώρες γίνονται οι δοκιμές;

Το συγκεκριμένο εμβόλιο δοκιμάζεται σε Βραζιλία, Μεξικό, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ και οι επιστήμονες ευελπιστούν πως αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το εμβόλιο αυτό χρησιμοποιεί έναν νέο μοριακό σχεδιασμό

Να σημειωθεί πως το εμβόλιο NDV-HXP-S, το πρώτο σε κλινικές δοκιμές, χρησιμοποιεί έναν νέο μοριακό σχεδιασμό, χάρη στον οποίο φαίνεται να δημιουργεί περισσότερα ισχυρά αντισώματα κατά του κορονοϊού σε σχέση με την πρώτη γενιά εγκεκριμένων εμβολίων Covid-19. Επιπρόσθετα, το νέο αυτό εμβόλιο είναι χαμηλού κόστους και πολύ πιο εύκολο στην παραγωγή του, σύμφωνα με τους «New York Times».

Οι διαφορές του με τα υπάρχοντα εμβόλια

Τα υπάρχοντα εμβόλια, όπως αυτά της Pfizer/BioNTech ή της Johnson & Johnson, είναι αναγκαίο να παραχθούν σε εξειδικευμένα εργοστάσια με χρήση ορισμένων δυσεύρετων συστατικών. Αντίθετα, το εμβόλιο NDV-HXP-S μπορεί να παραχθεί μαζικά σε αυγά από κότες, όπως κάθε χρόνο παράγονται δισεκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια σε εργοστάσια ανά τον κόσμο. Μάλιστα, κάθε αυγό μπορεί να παράγει πέντε έως δέκα δόσεις του νέου εμβολίου, σε σχέση με μία έως δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου.

Να τονιστεί πως αν το νέο εμβόλιο NDV-HXP-S αποδειχτεί στις δοκιμές ασφαλές και αποτελεσματικό, τότε οι παραγωγοί των εμβολίων θα μπορούν να παράγουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις του ετησίως. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες σήμερα αγωνίζονται να βρουν στις πιο πλούσιες χώρες διαθέσιμα εμβόλια σε προσιτές τιμές. Επιπρόσθετα, είναι πιθανό στο μέλλον να μπορούν να παράγουν οι ίδιες το νέο εμβόλιο ή, έστω, να το αποκτούν αρκετά φτηνά από γειτονικές τους χώρες.

Οι φάσεις των δοκιμών

Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών του νέου εμβολίου αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, ενώ η τελική φάση έπειτα από μερικούς ακόμη μήνες. Τα μέχρι τώρα πειράματα σε ζώα (τρωκτικά) δίνουν πολλές υποσχέσεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητά του.

Τέλος, τον, συντονισμό για την ανάπτυξη του νέου εμβολίου από Αμερικανούς επιστήμονες έχει το Κέντρο PATH για την Καινοτομία και την Πρόσβαση στα Εμβόλια, με χρηματοδοτική υποστήριξη από το κοινωφελές Ίδρυμα Γκέιτς. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κέντρου δρ Μπρους Ίνις, δήλωσε πως «κατά τη γνώμη μου πρόκειται για ένα παγκόσμιας κλάσης εμβόλιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM