Δείτε σε ποια χώρα κρίθηκε αντισυνταγματική η απαγόρευση κυκλοφορίας!

Καταργήθηκε το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου 

Μετά την προσφυγή γυναίκας από το Τύμπινγκεν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (Verwaltungsgerichtshof) της Βάδης-Βυρτεμβέργης ακυρώνεται η απόφαση της τοπικής κυβέρνησης για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8.00 το βράδυ μέχρι τις 5.00 το πρωί.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η απόφαση του δικαστηρίου, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν πως το συγκεκριμένο περιοριστικό μέτρο συνεισφέρει στην αναχαίτιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το γερμανικό δικαστήριο δεν απορρίπτει εξ’ αρχής το μέτρο, αναφέρει όμως ότι δεν μπορεί να επιβληθεί, παρά μόνον εφόσον αποδεδειγμένα δεν έχουν αποδώσει άλλα περιοριστικά μέτρα.

Η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Μετά τη δικαστική απόφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ρούντι Χούγκβιλετ παραδέχεται ότι «με δεδομένη τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενο να τεθεί κάποια στιγμή το ζήτημα της αναλογικότητας» και σημειώνει ότι «έχουμε πλέον σαφή εικόνα για τα νομικά δεδομένα της υπόθεσης». Για τον υπουργό Υγείας Μάνφρεντ Λούκα από το κόμμα των Πρασίνων «εξυπακούεται ότι η δικαστική απόφαση θα υλοποιηθεί με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα». Ωστόσο ο υπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι, για όσον καιρό εφαρμόζεται, η απαγόρευση της κυκλοφορίας «έχει συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».

Να σημειωθεί εδώ πως η Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας και πρωτεύουσά της είναι η Στουτγκάρδη. Σχηματίσθηκε (ύστερα από δημοψήφισμα το 1951) στη μεταπολεμική Γερμανία το 1952 με τη συνένωση των τριών κρατιδίων της Βυρτεμβέργης-Βάδης, της Βάδης και της Βυρτεμβέργης-Χοεντσόλερν, που είχαν συσταθεί το 1945 από τις στρατιωτικές διοικήσεις των συμμαχικών δυνάμεων κατοχής, το πρώτο από την αμερικανική και τα άλλα δύο από τη γαλλική διοίκηση. Ο πληθυσμός της εκτιμάται γύρω στα 10 εκατ. κατοίκους.

Τι συμβαίνει στη χώρα μας 

Στη χώρα μας σύμφωνα και με τις τελευταίες ανακοινώσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά από Δευτέρα έως Παρασκευή απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τις 9.00 το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα μετά τις 6.00 το απόγευμα. Λίγο πριν τη θέσπιση του μέτρου ορισμένοι ειδικοί είχαν δηλώσει δημόσια, πως ένα τέτοιο μέτρο δεν θα επιφέρει αποτελέσματα.

Ειδικότερα η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε πως το να κλεινόμαστε μέσα από τις 6.00 το απόγευμα δεν εξυπηρετεί, καθώς είναι εύκολο το να μεταδώσουμε τον ιό. «Χώρος προστασίας θα ήταν και ο υπαίθριος χώρος. Καλύτερα να τα πεις με τον γείτονα σε ένα πάρκο ή πλατεία, παρά μέσα στο σπίτι του. Με αποστάσεις βέβαια. Βοηθάει και στην ψυχολογία να βγούμε έξω αλλά και να αεριστεί το σπίτι. Το να έχουμε ανοιχτά πόρτες και παράθυρα θα είναι πολύ χρήσιμο» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Αναμφισβήτητα ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών δεν μπορεί να ερμηνεύσει την χρησιμότητα του μέτρου αυτού (σ.σ. την απαγόρευση μετά τις 6.00 τα Σ/Κ), την στιγμή που καθημερινά πολίτες χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μπαίνουν σε σούπερ μάρκετ, τα οποία και επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες. Άρα η επαφή με άλλα άτομα μέχρι ένα σημείο θεωρητικά μπορεί να θεωρηθεί αναπόφευκτη. Μάλιστα να σημειωθεί πως η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6.00 τα Σάββατα προκάλεσε σημεία συνωστισμού και ουρές πολιτών έξω από τα σούπερ μάρκετ.

Άρα μήπως και στην περίπτωση της Ελλάδας που να σημειωθεί πως έχει τον ίδιο σχεδόν αριθμό πολιτών με τη Βάδη-Βυρτεμβέργη θα πρέπει να εξεταστούν άλλα περιοριστικά μέτρα; Τέλος να σημειωθεί πως ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα εξέδωσε χθες Σάββατο 13 Φεβρουαρίου και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM