Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να αναγνωρίσει και επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, μια υπόσχεση που είχε δώσει κατά την προεκλογική περίοδο, όταν δηλαδή ήταν ακόμη υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ.
Μια εξέλιξη που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις
ΗΠΑ - Τουρκίας
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Wall Street Journal», η οποία επικαλείται μάλιστα αξιωματούχους της κυβέρνησής του, ο Δημοκρατικός Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι πιθανό να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το ερχόμενο Σάββατο. Επιπλέον, το δημοσίευμα της Τετάρτης έρχεται να επιβεβαιώσει και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, η οποία δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η αμερικανική Προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο, αποφεύγοντας βέβαια να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Επίσης, η 24η Απριλίου είναι η μέρα που πρακτικά θεωρείται ως η ημερομηνία έναρξης της αρμενικής γενοκτονίας το 1915. Επομένως, η αναγνώρισή της από τον Τζο Μπάιντεν και τις ΗΠΑ έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωσή του, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων.
Υπενθυμίζεται πως η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους είχε εξαρχής προκαλέσει ιδιαίτερη ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ με την Τουρκία. Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας από πλευράς των ΗΠΑ θα μπορούσε να βλάψει τις ήδη τεταμένες, τα τελευταία χρόνια, σχέσεις των δύο κρατών, συμμάχων στο NATO.
Επιπλέον, να σημειωθεί πως τον Δεκέμβριο του 2019 το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Το ψήφισμα είχε καταθέσει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη των συναδέλφων του.
Η γενοκτονία των Αρμενίων
Ουσιαστικά, όταν αναφερόμαστε στη γενοκτονία αυτή, μιλάμε για γεγονότα εξόντωσης Αρμένιων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου. Σφαγές Αρμενίων είχαν γίνει και νωρίτερα, επί σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ, το 1894-96, με τον αριθμό των νεκρών να εκτιμάται μεταξύ 80 και 300 χιλιάδων και τον αριθμό των ορφανών παιδιών σε 50.000. Ωστόσο, οι πλέον εκτεταμένες σφαγές Αρμενίων αποδίδονται στο κίνημα των Νεότουρκων (1908-18). Ως έναρξη της αρμενικής γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ δυτικές και αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000, όπως αναφέρει και η Wikipedia.
Η Τουρκία, ακόμα και σήμερα, αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε εξόντωση, αλλά εκτοπισμός του αρμενικού πληθυσμού. Να σημειωθεί πως περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.