Ένα μωρό γεννήθηκε στη Γαλλία έπειτα από μεταμόσχευση μήτρας στη μητέρα του
Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στη Γαλλία γεννήθηκε μωρό από μεταμοσχευμένη μήτρα, όπως ανακοίνωσε στο AFP ο Jean-Marc Ayoubi, επικεφαλής Γυναικολογίας, Μαιευτικής και Αναπαραγωγικής Ιατρικής του νοσοκομείου Foch.
Γιατί γίνεται μεταμόσχευση μήτρας;
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη, αλλά όχι πρωτόγνωρη γέννηση, η οποία γίνεται μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας μεταμόσχευσης μιας υγιούς μήτρας σε γυναίκα της οποίας η μήτρα είναι είτε κατεστραμμένη είτε λείπει.
Η συγκεκριμένη υπόθεση της Ντέμπορα
Το μωράκι, βάρους ενός κιλού και 845 γραμμαρίων, είναι καλά στην υγεία του και ήρθε στη ζωή, καθώς μια μητέρα αποφάσισε να δωρίσει τη δική της μήτρα στην κόρη της προκειμένου η δεύτερη να μπορέσει να φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί.
Πιο συγκεκριμένα, η 36χρονη μητέρα του μωρού, η οποία κατονομάζεται ως Ντέμπορα, γεννήθηκε δίχως μήτρα, κι αυτό γιατί υπέφερε από μια σπάνια πάθηση, γνωστή ως σύνδρομο Rokitansky, η οποία επηρεάζει περίπου μία στις 4.500 γυναίκες.
Γι' αυτόν τον λόγο λοιπόν, η 57χρονη, τότε μητέρα της, αποφάσισε να δωρίσει στην κόρη της τη δική της μήτρα. Η μεταμόσχευση να σημειωθεί πως έγινε τον Μάρτιο του 2019 από την ίδια ομάδα που βοήθησε την Ντέμπορα να γεννήσει πριν από λίγες μέρες.
Η Ντέμπορα ήταν μόλις 33 εβδομάδων έγκυος όταν γέννησε, όπως αναφέρει το νοσοκομείο, ωστόσο η γυναίκα κατάφερε να φέρει στον κόσμο ένα υγιές μωρό, δίχως σημαντικές επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Όσα δήλωσε ο επικεφαλής Γυναικολογίας, Μαιευτικής και Αναπαραγωγικής Ιατρικής του νοσοκομείου Foch
Ο Ayoubi, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών-Saint-Quentin-en-Yvelines, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έπρεπε ακόμα να περιμένουμε έναν χρόνο για να είμαστε σίγουροι ότι η μεταμοσχευμένη μήτρα δεν θα απορριφθεί».
Επιπλέον, ο ίδιος εξήγησε πως η μεταμόσχευση στην περίπτωση της Ντέμπορα είναι προσωρινή και έγινε προκειμένου να της επιτραπεί να αποκτήσει παιδί. Ωστόσο, ο καθηγητής δεν απορρίπτει το γεγονός πως είναι πιθανό για γυναίκες με μεταμοσχευμένες μήτρες να γεννήσουν δεύτερη φορά, όπως έχει συμβεί σε διάφορες περιπτώσεις στη Σουηδία.
Υπάρχουν και άλλες γεννήσεις από μεταμοσχευμένη μήτρα
Η περίπτωση της Ντέμπορα δεν είναι όμως η πρώτη που καταγράφεται, καθώς η πρώτη γέννα έπειτα από μεταμόσχευση μήτρας έγινε στη Σουηδία το 2014.
Επιπλέον, γιατροί στη Βραζιλία πέτυχαν το ίδιο το 2017 με τη γέννα μιας γυναίκας που υπέφερε από την ίδια διαταραχή με την Ντέμπορα, ενώ εκείνη είχε λάβει μεταμόσχευση μήτρας από δότρια που είχε πεθάνει.
«Έχουν υπάρξει περίπου 20 τέτοιες γεννήσεις παγκοσμίως», δήλωσε επίσης ο Ayoubi.
Ελπίδα για γυναίκες με ανάλογα αναπαραγωγικά προβλήματα
Τα χαρμόσυνα τούτα νέα και η εξέλιξη αυτή στη γυναικολογία δίνουν ελπίδα σε πολλές γυναίκες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα αναπαραγωγικά προβλήματα. Κι αυτό γιατί τους δίνεται μία ακόμη εναλλακτική λύση πέρα από την υιοθεσία ή την κυοφορία από παρένθετη μητέρα.
Σωτήριο το έργο της ομάδας
Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η ομάδα του Ayoubi έχει ήδη λάβει άδεια ώστε να συνεχίσει το έργο της σε γυναίκες που έχουν γεννηθεί δίχως μήτρα. Μάλιστα, είναι ήδη προγραμματισμένες κλινικές δοκιμές για ακόμη 10 γυναίκες που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.