Περισσότεροι από 500 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, έχασαν τη ζωή τους το 2019 στον καταυλισμό του Αλ Χολ στη Συρία.
Στον καταυλισμό Αλ Χολ στη Συρία ζουν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.
Νεκρά παιδιά στη Συρία, υποσιτισμός, έλλειψη ιατρικής φροντίδας
Ο υποσιτισμός και η έλλειψη ιατρικής φροντίδας για τα πρόωρα παιδιά βρίσκονται μεταξύ των βασικών αιτιών της θνησιμότητας σε αυτόν τον καταυλισμό. Η Νταλάλ Ισμαήλ, υπεύθυνη του κουρδικού Ερυθρού Σταυρού για τον καταυλισμό του Αλ Χολ, διευκρίνισε ότι τον καταυλισμό διαχειρίζονται οι κουρδικές αρχές στη βορειοανατολική Συρία.
Ο καταυλισμός αυτός φιλοξενεί περίπου 68.000 ανθρώπους. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε επισφαλείς συνθήκες και εξαρτώνται απολύτως από την ανθρωπιστική βοήθεια.
Εκεί έχουν σταλεί κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά ξένων που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος. Αυτό έγινε όταν απομακρύνθηκαν από το τελευταίο προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Θυμίζουμε ότι το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι κουρδικές δυνάμεις τον Μάρτιο του 2019.
517 νεκροί στον καταυλισμό Αλ Χολ στη Συρία το 2019
«Ο αριθμός των θανάτων το 2019 στον καταυλισμό ανέρχεται σε 517. Οι 371 από αυτούς που πέθαναν ήταν παιδιά", επισήμανε η Ισμαήλ σε ομάδα του AFP που επισκέφθηκε την Τρίτη τον καταυλισμό.
«Η κατάσταση είναι καταστροφική, πρόκειται για ένα πολύ βαρύ φορτίο», πρόσθεσε. Διευκρίνισε στη συνέχεια ότι πολλά παιδιά πέθαναν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η αιτία ήταν το κρύο και η έλλειψη επαρκών μέσων για να ζεσταθούν.
Σύριοι και Ιρακινοί στον καταυλισμό
Μεταξύ των παιδιών που πέθαναν βρίσκονται και παιδιά άλλης εθνικότητας, σημείωσε.
Ο καταυλισμός φιλοξενεί ως επί το πλείστον Σύρους και Ιρακινούς. Σε ξεχωριστό τμήμα που έχει τεθεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας διαμένουν οι γυναίκες άλλης εθνικότητας τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και τα παιδιά τους.
Συνολικά περίπου 12.000 ξένοι, 4.000 γυναίκες και 8.000 παιδιά, διαμένουν σε τρεις καταυλισμούς εκτοπισμένων στην βορειοανατολική Συρία. Η πλειονότητα διαμένει σε αυτόν του Αλ Χολ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των κουρδικών αρχών. Η βοήθεια που παρέχουν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ή διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν επαρκεί, δήλωσε στο AFP ο υπεύθυνος επικοινωνίας του καταυλισμού Τζάμπερ Σάγεντ Μοστάφα.
Ο ίδιος επισήμανε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν σε ιατρικό επίπεδο, λόγω των σημαντικών ελλείψεων σε φάρμακα.
«Τα καλάθια με τα τρόφιμα δεν επαρκούν πια»
«Τα καλάθια με τα τρόφιμα δεν επαρκούν πια. Υπάρχουν οικογένειες που εξακολουθούν να χρειάζονται σκηνή ή πρέπει να αλλάξουν σκηνή γιατί έχει φθαρεί αυτή που έχουν», πρόσθεσε. Η κατάσταση τείνει να επιδεινωθεί. Μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρατείνει τη χορήγηση της διασυνοριακής βοήθειας που μεταφέρεται στη Συρία, ωστόσο καταργεί το σημείο περάσματος που επέτρεπε στη βοήθεια να φτάσει απευθείας στα κουρδικά εδάφη από την μεθόριο με το γειτονικό Ιράκ.
Οι κουρδικές αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι η κατάργηση του περάσματος αυτού του Αλ Γιαρουμπίγια εγκυμονούσε τον κίνδυνο να προκληθούν ιατρικές ελλείψεις. Δυσκολεύει επίσης τη μεταφορά του 60 ως 70% της ιατρικής βοήθειας που παρέχεται στον καταυλισμό του Αλ Χολ.
Δείτε τις φωτογραφίες: