Μετά από δύο μήνες καραντίνας στη Γουχάν, εξαιτίας του φονικού ιού, ήρθε η μεγάλη ώρα για άρση των μέτρων και σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα..
Εκατοντάδες επιβάτες ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη Γουχάν με τρένο, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη τοπική ώρα, καθώς οι αρχές προχωρούν στην άρση του αποκλεισμού που είχε επιβληθεί στην πόλη, εστία της επιδημίας του κοροναϊού στην Κίνα.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας σήμερα), οι αρχές ήραν τους περιορισμούς βάσει των οποίων απαγορευόταν να φύγει κανείς από την Γουχάν, μια ένδειξη ότι η χώρα κατευθύνεται προς το τέλος της υγειονομικής κρίσης.
Από τις 23 Φεβρουαρίου, οι πολίτες της πόλης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, στο κέντρο της Κίνας, δεν μπορούσαν να βγουν εκτός των συνόρων της.
Σε έναν από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πόλης, ο ενθουσιασμός του πλήθους ήταν ορατός, την ώρα που εκατοντάδες επιβάτες περίμεναν το τρένο τους, περιέγραψαν δημοσιογράφοι του AFP.
«Για 77 ημέρες ήμουν κλεισμένος» είπε με χαρά ένας άνδρας, που δεν ήθελε να δώσει το όνομά του, και δεν έκρυβε την ανυπομονησία του για να επιστρέψει στην Τσανγκσά, σε απόσταση περίπου 350 χλμ.
Αξιωματούχοι υπενθύμιζαν στους ταξιδιώτες τα μέτρα υγιεινής και να τηρούν απόσταση ενός μέτρου, την ώρα που σε μια ανακοίνωση που προβαλλόταν, η Γουχάν περιγραφόταν ως «πόλη των ηρώων».
Μία ημέρα πριν και για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για μηδενικά νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα.
Στην Γουχάν, ο αριθμός των πτήσεων και των δρομολογίων των τρένων παραμένει περιορισμένος προς το παρόν.
Η Γουχάν θα διατηρήσει διάφορους περιορισμούς στις μετακινήσεις στην πόλη για να εμποδίσει κάθε πιθανή ανάκαμψη των κρουσμάτων.
Στη μεγάλη πλειονότητά τους, τα κρούσματα και οι θάνατοι λόγω της νόσου στην Κίνα έχουν καταγραφεί στην Γουχάν, όπου έκανε την εμφάνισή του ο ιός την περασμένη χρονιά πριν αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη — έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σε πάνω από 70.000 ανθρώπους.
Ο ασιατικός γίγαντας, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 στα τέλη του 2019, είχε ανακοινώσει τον πρώτο θάνατο την 11η Ιανουαρίου.
Έκτοτε, 3.331 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19, στην ηπειρωτική Κίνα.
Αν και ξεπερνούσε τους 100 κάθε 24ωρο τον Φεβρουάριο, ο καθημερινός αριθμός των νέων θανάτων άρχισε να κατεβαίνει σταδιακά, για να μειωθεί σε μόλις έναν θάνατο την Κυριακή, όπως ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα, και να φθάσει στο μηδέν χθες, όπως ενημέρωσε η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας σήμερα.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης στην κοινότητα επίσης καταγράφει σταθερή μείωση από τις αρχές του Μαρτίου, όμως η Κίνα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων που αποκαλεί «εισαγόμενα» — πρόκειται για ασθενείς που ταξιδεύουν προς τη χώρα έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό.
Οι περιπτώσεις αυτές πλησιάζουν αθροιστικά τις 1.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Κοροναϊός: Συναγερμός στο «Γ. Παπανικολάου» – Σε καραντίνα δεκάδες εργαζόμενοι
- Eurogroup: Ολονύχτιο θρίλερ στην τηλεδιάσκεψη – Διεκόπη μετά από 16 ώρες
- Τι είναι αυτό που κάνει μοναδικούς όσους έχουν ομάδα αίματος «0» ; (pics)