Έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές ότι τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούμε είναι μέσον κατασκοπείας. Πώς γίνεται αυτό; Εξπέρ στο «σπορ» κι αναφερόμαστε στην προκειμένη στον Έντουαρντ Σνόουντεν αποκαλύπτει όλους εκείνους τους τρόπους που χρησιμοποιούνται για την κατασκοπεία μας διαμέσου κινητών.
Οι κυβερνήσεις έχουν στραφεί πλέον στον mobile χώρο για να συλλέγουν μαζικά δεδομένα, Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις του χρήστη μέσω των πύργων κινητής τηλεφωνίας.
Στη συνέχεια αναφέρει ότι αν κλείσεις το smartphone ίσως υπάρχει μια κάποια προστασία. Αλλά δεν είναι σίγουρος ότι τα σύγχρονα μοντέλα κλείνουν πραγματικά όλες τις κεραίες τους. Γενικά, θεωρεί κεντρικό πρόβλημα το γεγονός ότι οι χρήστες στην πραγματικότητα δεν έχουν ιδέα τι κάνει το smartphone τους και πού συνδέεται.
Τι λέει ο ίδιος
«Όταν ήμουν στην Γενεύη με την "CIA", κουβαλούσαμε όλοι αυτά τα burner phones που βλέπουμε στα χέρια των εμπόρων ναρκωτικών. Δεν είναι smartphones και τα προτιμούσαμε επειδή μπορείς να αφαιρέσεις τη μπαταρία τους. Με άλλα λόγια, ίσως θα έπρεπε να κοιτάξετε προς τα κινητά "LG V20" ή "Nokia 2.2" για να έχετε λίγο το κεφάλι σας ήσυχο.
Με την Apple και το iOS δυστυχώς, είναι αδύνατο να δεις τι είδους συνδέσεις δικτύου πραγματοποιούνται στη συσκευή. Γι' αυτό οι χρήστες θα πρέπει να παίρνουν "έξυπνες αποφάσεις" όταν δίνουν άδειες πρόσβασης στις εφαρμογές.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει κουμπί που να λέει στο smartphone να μη σε παρακολουθεί. Τόσο η Apple, όσο και η Google, δεν επιτρέπουν την ύπαρξη του».
Στην πραγματικότητα, αμφότερες παρεμβαίνουν ενεργά στην όποια απόπειρα μπορεί να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, επικαλούμενες θέματα ασφαλείας και υπό μια συγκεκριμένη οπτική έχουν δίκιο, λόγω της πολυπλοκότητας που θα έφερνε στον μέσο χρήστη. Ο Σνόουντεν έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 2013, όταν διοχέτευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των Η.Π.Α.), σχετικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις. Οι πληροφορίες αυτές αποκάλυψαν τα προγράμματα παρακολούθησης που τρέχει η NSA, με τη συνεργασία εταιριών τηλεπικοινωνιών και Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Στις 21 Ιουνίου του 2013, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. αποσφράγισε τις κατηγορίες εναντίον του Σνόουντεν. Δύο κατηγορίες για παραβίαση του νόμου κατασκοπείας και της κλοπής κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Αργότερα, εκείνο το καλοκαίρι, οι ρωσικές αρχές του χορήγησαν προσωρινό πολιτικό άσυλο ενός έτους, το οποίο στη συνέχεια παρατάθηκε έως τρία χρόνια. Από το 2015, εξακολουθεί να ζει σε άγνωστη τοποθεσία στη Ρωσία, ενώ αναζητά άσυλο και αλλού.
Οι πληροφορίες που διοχέτευσε ο Σνόουντεν θεωρείται πως έχουν κάνει απ' τις πιο σημαντικές ζημιές στην ιστορία της NSA. Ο Μάθιου Μ. Έιντ, ιστορικός των μυστικών υπηρεσιών στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν «επιβεβαίωσαν τις μακρόχρονες υποψίες ότι οι παρακολουθήσεις της NSA στα κινητά σε αυτή τη χώρα έχουν φτάσει πολύ πιο βαθιά απ' όσο γνωρίζαμε».
Δείτε το βίντεο: