Το 2019 το όνομα του Roger Federer βρίσκεται σε δύο λίστες. H μια είναι εκείνη των καλύτερων τενιστών του κόσμου. Σ' αυτή είναι το νούμερο 3, μετά το Rafael Nadal και το Novak Djokovic. Στην άλλη λίστα, αυτή του Forbes, ο 38χρονος τενίστας είναι το Νο 5 των πιο καλοπληρωμένων αθλητών του κόσμου.
Από τα τουρνουά στα οποία έχει πάρει μέρος, ο γεννημένος στη Βασιλεία της Ελβετίας Federer, έχει πάρει περί τα 7 εκατομμύρια δολάρια. Άλλα 86 εκατομμύρια δολάρια εισέπραξε από διαφημίσεις, σπόνσορες και τα λοιπά. Η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα 360 εκατομμύρια δολάρια. Και μπράβο του.
Μια καλή ερώτηση είναι: Τι τα κάνει;Η απάντηση είναι ακόμα καλύτερη...
Ο Federer με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους (δύο σετ διδύμων) ζουν σε μια ήσυχη ελβετική λίμνη.
Η προσωπική ζωή του δεν έχει τίποτα το συγκλονιστικό να επιδείξει, όπως και ο ίδιος.
Ασχολείται με το τένις, με την οικογένειά του και με τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει ιδρύσειΤο Ίδρυμα Roger Federer είναι εξίσου ήσυχο και αθόρυβο με τον ίδιο. Και εξίσου ουσιαστικό σε όσα κάνει όπως και ο ίδιος στα κορτ. Και έξω από αυτά.
Θα περίμενε κανείς το Ίδρυμα που φέρει το όνομα ενός από τους διασημότερους τενίστες στον κόσμο να ασχολείται με κάποιον τρόπο με το τένις. Το Ίδρυμα Roger Federer, όμως, έχει ως αντικείμενό του κυρίως την εκπαίδευση. Και ειδικότερα, στόχος του είναι η παροχή πρόσβασης στην εκπαίδευση σε παιδιά σε έξι από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.
To Ίδρυμα Roger Federer δραστηριοποιείται σε έξι από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Τη Ζάμπια, τη Μποτσουάνα, το Μαλάουι, τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε και τη Νότιο Αφρική, ενώ έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικές υποδομές για τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά και στην πατρίδα του τενίστα, την Ελβετία. (@Roger Federer Foundation)
Το πρότζεκτ του Federer ξεκίνησε το 2003, όταν και δημιούργησε το Ίδρυμά του και τότε είχε επικεντρωθεί στη Νότιο Αφρική, απ' όπου και κατάγεται η μητέρα του. Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του Ιδρύματος: «Στοχεύουμε στο να δώσουμε στα παιδιά την καλύτερη δυνατή αρχή για την εκπαιδευτική τους πορεία, δημιουργώντας και αναπτύσσοντας θεσμούς που θα τα βοηθήσουν σε αυτό».
Το Ίδρυμα δεν χτίζει νέα σχολεία. Συνεργάζεται με ήδη υπάρχοντες οργανισμούς, σχολεία και δασκάλους προκειμένου να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά να πάνε σε όσα υπάρχουν.Να τα στηρίξει, να επεκτείνει τις υπάρχουσες υποδομές, να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους, να τους παρέχει τροφή και νερό συχνά, βιβλία και αίθουσες. Δεν είναι εύκολο. Μιλάμε για χώρες στις οποίες πρωταρχικός στόχος των ανθρώπων είναι να επιβιώσουν. Η εκπαίδευση των παιδιών δεν είναι στις προτεραιότητές τους...
Η Τζανίν Χέντελ, Πρόεδρος του Ιδρύματος, φέρνει ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ ως παράδειγμα για το τι κάνει το Ίδρυμα:
«Αν καταλάβουμε ότι σε κάποιο χωριό, ή σε κάποια κοινότητα δεν υπάρχουν τάξεις για μικρότερα παιδιά, βοηθάμε τη συγκεκριμένη κοινότητα να τις δημιουργήσει. Δεν χτίζουμε εμείς τις τάξεις, αλλά παρέχουμε την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες στις κοινότητες να το κάνουν οι ίδιες».
Το 2006, ο Federer έγινε Πρέσβης Καλής Θέλησης της Unicef. Είναι ένας τιμητικός τίτλος που προσφέρεται σε ανθρώπους που προσπαθούν να βελτιώσουν τη ζωή των παιδιών σε όλον τον κόσμο.
Τότε, ο Federer είχε πει: «Είναι σημαντικό για μένα να βοηθάω τα πολλά παιδιά στον κόσμο που δεν έχουν ούτε τα βασικά από αυτά που χρειάζονται».
Βοηθώντας τους λιγότερο τυχερούς
Η δράση του μέσω του Ιδρύματός του δεν είναι η μόνη με φιλανθρωπικό πρόσημο. Το 2005, συντόνισε ένα τουρνουά τένις με τους κορυφαίους τενίστες του κόσμου, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν για την ανακούφιση των θυμάτων του φονικού τσουνάμι.
Και το 2010, μετά το σεισμό που συγκλόνισε την Αϊτή, οργάνωσε το «Hit for Haiti», έναν αγώνα τένις που έγινε πριν από το Αυστραλιανό Open. Τα εισιτήρια πουλήθηκαν προς 9,25 δολάρια το ένα και συνολικά συγκεντρώθηκαν 200 χιλιάδες δολάρια για τους πληγέντες.
Έχει παίξει επίσης έξι αγώνες, τα έσοδα από τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς του Ιδρύματός του. Το 2020 θα παίξει το έκτο τέτοιο ματς στο Κέιπ Τάουν, της Νοτίου Αφρικής. Αντίπαλός του θα είναι ο φίλος του, Rafael Nadal, ο οποίος έχει το δικό του φιλανθρωπικό ίδρυμα, αλλά και ο Bill Gates.
Το ίδρυμα Roger Federer έχει πολύ φιλόδοξους στόχους, όπως γιγαντώνεται χρόνο με το χρόνο το φιλανθρωπικό του έργο. Για φέτος στοχεύει να έχει δωρίσει 50 εκατομμύρια δολάρια ως το τέλος του έτους. Ο ίδιος, παρά το φορτωμένο του αθλητικό πρόγραμμα -δεν είναι εύκολο να είσαι ένας από τους καλύτερους τενίστες στον κόσμο- ταξιδεύει συχνά στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται το Ίδρυμά του και παρακολουθεί από κοντά τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του. Λέει ότι είναι πολύ χαρούμενος για όσα έχουν γίνει, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. Προσθέτει ότι ο ίδιος είναι από τους τυχερούς αυτού του κόσμου και θέλει να βοηθήσει τα λιγότερο τυχερά παιδιά να μπορέσουν να πάρουν το μέλλον τους στα δικά τους χέρια.
Κι αυτό, καταλήγει, γίνεται μόνο αν τους παρέχουμε την ευκαιρία να έχουν μια καλή εκπαίδευση.
Δείτε το βίντεο: