Όσο περνούν οι ώρες γίνονται πλέον φανερές οι καταστροφικές διαστάσεις του σεισμού που έπληξε σήμερα λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα την Αλβανία, κοντά στο Δυρράχιο, καθώς πλέον οι νεκροί ανέρχονται στους 18.
Δύο γυναίκες εντοπίστηκαν στα συντρίμμια πολυκατοικίας στο Τουμάνε και ένας άνδρας σκοτώθηκε στην πόλη Κουρμπίν αφού πανικοβλήθηκε και πήδηξε από παράθυρο του διαμερίσματος όπου έμενε, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας. Δύο ακόμη νεκροί βρέθηκα στα συντρίμμια δύο ακόμη πολυκατοικιών που κατέρρευσαν στο Δυρράχιο και σύμφωνα με αναφορές στον τοπικό τύπο το ένα εκ των θυμάτων ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονός της καλύπτοντας τον με το σώμα της. Για τα υπόλοιπα θύματα δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία.
Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει στο Δυρράχιο στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν αναφορές για πλήρη κατάρρευση τουλάχιστον δύο κτηρίων.
Σε άλλα βίντεο και φωτογραφίες καταγράφονται επίσης ρωγμές και σοβαρές ζημιές σε πολλά κτίρια.
Δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι πιο εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια έχουν καταγραφεί στο Δυρράχιο και πρόσθεσαν πως πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Τιράνων.
Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα.
«Δεν διατρέχουμε κανέναν τέτοιο κίνδυνο» τόνισε ο Κωνσταντίνος Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Το ρήγμα του Δυρραχίου είναι πολύ γνωστό σεισμικό κέντρο και η δραστηριότητά του γνωστή από την αρχαιότητα. Με βάση τις υπάρχουσες ιστορικές μαρτυρίες, ο πρώτος μεγάλος σεισμός τοποθετείται στο 58 π.χ. Ο Πλούταρχος αναφερόμενος στην εξορία του Κικέρωνα στο Δυρράχιο σημειώνει πως αυτή συνέπεσε με μεγάλο σεισμό, ο οποίος προκάλεσε μεγάλα κύματα στις αλβανικές ακτές» ανέφερε.
Ερωτηθείς για το εάν αυτός ο σεισμός μπορεί να δώσει τσουνάμι, λόγω και της ανοιχτής θάλασσας, απάντησε πως «μπορεί να προκαλέσει σχετικά μικρά κύματα με περιορισμένες επιπτώσεις, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι τύπου Ινδονησίας».
Πού αποδίδει τον σεισμό
Απέδωσε τον ισχυρό σεισμό στην αδυσώπητη, σύγκρουση στα έγκατα της γης των λιθοσφαιρικών πλακών του Αιγαίου και της Απουλίας. Οι δυο πλάκες "σπρώχνουν" η μια την άλλη και βορείως της Κεφαλονιάς έως την Αλβανία και το Μαυροβουνιο το κομμάτι του Αιγαίου υπερπηδάει αυτήν της Απουλίας προκαλώντας ισχυρούς σεισμούς στα εκεί ρήγματα. Άλλους μεγάλους σεισμούς το ρήγμα του Δυρραχίου έδωσε το 1870 (6.7 Ριχτερ) και το 1926 (6.1 Ριχτερ) εξήγησε ο κ. Παπαζάχος.
Αναφερόμενος, τέλος, στις ζημιές που προκλήθηκαν αλλά και στις απώλειες ανθρώπινων ζωών, έκανε λόγο για κακές κατασκευές των κτιρίων σε αυτή τη χώρα.