Έκρυθμη η κατάσταση στην Μεσόγειο: Γέμισε πολεμικά πλοία

Διπλωματικό και στρατιωτικό θρίλερ εξελίσσεται αυτές τις ώρες στη Μεσόγειο. Τι εννοούμε; 

Πολλά πλοία -και πολεμικά ανάμεσά τους- βρίσκονται μεταξύ του «φιλέτου» της, της Κύπρου-Κρήτης-Καστελλόριζου. Κι όταν λέμε «φιλέτο», καταλαβαίνετε ακριβώς τι εννοούμε. Και γεωπολιτικό και οικονομικό φιλέτο. Κρήτη-Κύπρος-Καστελλόριζο συνδέουν την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική, ενώ ο βυθός τους πλεονάζει από κοιτάσματα πετρελαίου και υδρογονάνθρακα, που σαφώς είναι επιθυμητά απ' όλους. Ο Ερντογάν, δε, έχει δείξει ολοφάνερα τις προθέσεις του.

Παράλληλα, «κονβόι» πλοίων βρίσκεται και κοντά στον Λίβανο και απ' το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ μέχρι τη Ρόδο.

Το θερμόμετρο έχει χτυπήσει «κόκκινο», κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και από τον χάρτη που δίνει στη δημοσιότητα ο λογαριασμός της Petroleum Economist, στο Twitter.

 

Όπως είναι ηλίου φαεινότερο και διακρίνεται αν παρατηρήσετε προσεκτικά τον χάρτη, μιλάμε για πλοία αμερικανικά, γαλλικά, τουρκικά, αιγυπτιακά και γερμανικά. Κι αν δεν φαίνεται η ακριβής τους θέση, όμως αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το sigmalive.com, από χθες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρους Ρέις έφθασε εντός του θαλασσοτεμαχίου 4, δυτικά της Κύπρου, με απλωμένα τα καλώδιά του.

Οι τουρκικές φρεγάτες 

Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται δύο τουρκικές φρεγάτες, την ώρα που δύο τουρκικά γεωτρύπανα παραμένουν στην κυπριακή ΑΟΖ, μαζί με υποστηρικτικά σκάφη.

Βορειότερα στην περιοχή πλέει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ μαζί με άλλα υποστηρικτικά πλοία, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει και αιγυπτιακή και φυσικά αμερικανική παρουσία με φρεγάτες.