Κορονοϊός: Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία ‒ Έρχεται και τρίτο κύμα, λένε οι ειδικοί

Κοντά στους 600 οι διασωληνωμένοι Σε τραγική κατάσταση τα νοσοκομεία, λένε οι γιατροί Έρχεται και τρίτο κύμα διασποράς της πανδημίας

Επιφυλακτικοί παρουσιάζονται γιατροί και νοσηλευτές απέναντι στην άρση των περιοριστικών μέτρων, μιας και στα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζεται μία τραγική κατάσταση, ενώ αναμένεται και τρίτο κύμα διασποράς της πανδημίας.

Της Μαύρας Σαραντοπούλου

Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η κατάσταση που εμφανίζεται είναι τουλάχιστον επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών, αφού ‒όπως ανέφερε ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος‒ ακόμα και το βράδυ γίνεται μεγάλος αγώνας για να βρουν μία κλίνη σε ΜΕΘ.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των ασθενών που έχασαν τη μάχη παραμένουν καθημερινά υψηλοί, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει για χθες, Δευτέρα, 1.044 νέες μολύνσεις, 85 νεκρούς και 600 διασωληνωμένους.

Φονικό μήνα χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τον Νοέμβριο, μιας και 1.780 συμπολίτες μας ‒αριθμός που πραγματικά σοκάρει‒ έχασαν τη μάχη με τον ιό. Πρόκειται για το 74% των συνολικών θανάτων από την αρχή της πανδημίας.

 Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: «Αδύνατον να αντέξουμε κι άλλη πίεση»

Ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ  του νοσοκομείου «Παπανικολάου» δήλωσε πως «η κρυφή διασπορά στην κοινωνία είναι μεγάλη, καθένας που μπαίνει στην εντατική έχει πίσω του βουβά κρούσματα» και ότι «ο μεγάλος όγκος των ασθενών βρίσκεται σε βαριά κατάσταση». Γι' αυτό, όπως εξήγησε, γιατροί και νοσηλευτές, που βιώνουν διά ζώσης τη δύσκολη κατάσταση, είναι «επιφυλακτικοί για την άρση των μέτρων». «Είναι θολή ακόμα η μέρα για να γίνει άρση περιορισμών... Ό,τι χειρότερο μπορεί να γίνει, να διευκολύνουμε την εξάπλωση του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βουβό κύμα»

Παράλληλα, ο Νίκος Καπραβέλος είπε πως, επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, αναγκάζονται να κάνουν διακίνηση ασθενών από πόλη σε πόλη, γεγονός που, όπως τόνισε, σημαίνει ότι «κάποιος κερδίζει τη ζωή του και κάποιος τη χάνει». «Είναι αδύνατον να αντέξουμε μία ακόμη πίεση», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά κρυφά κρούσματα, βλέπουμε τις συνέπειες του βουβού κύματος».

Νέο κύμα μετά τα Χριστούγεννα

Όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά Ματίνα Παγώνη, πρόκειται να ακολουθήσει νέο, τρίτο κύμα πανδημίας μετά τις γιορτές. Η κ. Παγώνη προειδοποίησε πως μετά τις γιορτές θα έρθει το τρίτο κύμα κορονοϊού, το οποίο θα είναι και πιο ισχυρό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εκτός από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, να ξεχάσουμε Απόκριες και Πάσχα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM