Καπραβέλος: Ο έλεγχος της πανδημίας χάθηκε - Τα μέτρα ήταν λάθος

«Να ανοίξουμε τα πάντα, ελέγχοντας όμως κάθε υγειονομική δραστηριότητα»

«Δεν στοχεύτηκε η νόσος, αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τη μη συμμόρφωση των πολιτών», δήλωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega, ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. O ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά πως η μέθοδος «άνοιξε-κλείσε» οδήγησε στο να χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως τα μέτρα ήταν λάθος.

«Έπρεπε να ελέγχουμε χωρίς περιορισμούς και όχι να περιορίζουμε χωρίς έλεγχο», τόνισε και πρόσθεσε πως έπρεπε να απομονωθούν τα κρούσματα και όχι οι άνθρωποι.

Στη φάση ύφεσης της πανδημίας, υποστήριξε ότι πρέπει να ανοίξουν όλα με συνεχή υγειονομικό έλεγχο της κάθε δραστηριότητας και πως πρέπει να αξιοποιηθούν τα τεστ και οι εμβολιασμοί. «Οι μεταλλάξεις είναι ο φόβος και ο τρόμος μας», πρόσθεσε.

«Να ανοίξουμε τα πάντα, ελέγχοντας όμως κάθε υγειονομική δραστηριότητα. Ο ιός μπήκε στη ζωή μας και πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορές», πρόσθεσε ο κ. Καπραβέλος.

Όπως τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», μετά τον Μάρτιο «αλλάζει όλη η εικόνα μας, έχοντας τα εμβόλια και τα μέτρα για την ανίχνευση του ιού». «Η Θεσσαλονίκη βιώνει ένα ήπιο κύμα πανδημίας», κατέληξε.

«Το lockdown έπρεπε να έχει γίνει για δύο με τρεις εβδομάδες»

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, ερωτηθείς για την άρση των περιοριστικών μέτρων, δήλωσε πως «δεν θα έπρεπε να έχουμε κλείσει καθόλου» και πως «το lockdown έπρεπε να έχει γίνει για δύο με τρεις εβδομάδες από την αρχή».

«Κάποιοι άνθρωποι ήξεραν τι έλεγαν, αλλά προτίμησαν να ακούσουν άλλους ανθρώπους», τόνισε. Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως «ασθενείς με κορονοϊό κυκλοφορούν στους δρόμους και τα ΜΜΜ, γιατί δεν γίνεται αλλιώς, καθώς δεν υπάρχει πρόληψη γι' αυτόν που θα απομονωθεί».

Ως λύση κατέδειξε τη θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού και τα φάρμακα της πρώτης αντιμετώπισης της ασθένειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWS2U ΣΤΟ INSTAGRAM