Η συνάντηση, που συγκαλείται από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, επιδιώκει τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής για την υποστήριξη του Κιέβου και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Διευρυμένη συμμετοχή
Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από την Ελλάδα, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τις τρεις χώρες της Βαλτικής, καθώς και από τη Νορβηγία και τον Καναδά. Ορισμένες χώρες θα εκπροσωπηθούν μέσω βιντεοσύνδεσης, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο πρόεδρος Μακρόν θα έχει συνομιλήσει με όλους τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ.
Η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη Ρωσία
Στη συνέντευξή του σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε ότι οι συνομιλίες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσαν να αποβούν "χρήσιμες". Παράλληλα, ανέφερε πως οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να περιλαμβάνει την Ουκρανία και να βασίζεται σε διαρκείς εγγυήσεις ασφαλείας.
Η Γαλλία, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος Μακρόν, δεν προτίθεται να στείλει χερσαία στρατεύματα σε εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο, εξετάζεται η πιθανότητα αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Μια εναλλακτική λύση, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, θα ήταν η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ενότητα και αυξημένες αμυντικές επενδύσεις
Η συνάντηση στο Παρίσι είχε ως στόχο την εδραίωση κοινών θέσεων των ευρωπαϊκών χωρών. Οι ηγέτες κατέληξαν σε βασικές αρχές:
-
Καμία απόφαση για την Ουκρανία δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας.
-
Καμία πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τους Ευρωπαίους.
-
Απαραίτητη είναι η διατήρηση της ενότητας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
-
Η ανάγκη υποστήριξης της πλήρους κυριαρχίας της Ουκρανίας.
Οι ηγέτες εξέφρασαν, επίσης, την πρόθεσή τους να αυξήσουν τις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ. Στην τηλεδιάσκεψη που προηγήθηκε, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό και οι ομόλογοί του από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της Ουκρανίας.
Το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας
Στη σύνοδο επισημάνθηκε ότι η όποια κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να συνοδεύεται από μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, βασισμένη σε αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο. Ορισμένοι ηγέτες, υπό προϋποθέσεις, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρουσίας επί του πεδίου, πάντα σε συνάρτηση με το επίπεδο της αμερικανικής υποστήριξης.
Το Παρίσι θεωρεί ότι μέσω της συνόδου επιτεύχθηκε σημαντική σύγκλιση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων, ενισχύοντας την κοινή τους στάση απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και διαμορφώνοντας ένα σταθερό πλαίσιο για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.