Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες προσπαθούν να διαμορφώσουν έναν συντονισμένο βηματισμό απέναντι στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποκλείσει την Ευρώπη από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
Η στάση της Γερμανίας
Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, τόνισε την ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να της επιβληθεί συμφωνία καθ’ υπαγόρευση. Παράλληλα, απέρριψε τη συζήτηση περί αποστολής ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων, χαρακτηρίζοντάς την πρόωρη και ακατάλληλη. Υποστήριξε επίσης τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, προκειμένου τα κράτη-μέλη να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στις επενδύσεις για την άμυνά τους.
Ο ρόλος των ΗΠΑ και η βρετανική προσέγγιση
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, υπογράμμισε ότι μόνο οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αποτρέψουν μια νέα ρωσική επίθεση. Αν και δήλωσε ανοικτός στο ενδεχόμενο ανάπτυξης βρετανικών δυνάμεων στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας, ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφείς δεσμεύσεις από την Ουάσινγκτον.
Δανία και Πολωνία: Η ανησυχία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, εξέφρασε την ανησυχία της για την αυξανόμενη ρωσική απειλή, τονίζοντας ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα φάση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ενώ υποστήριξε την ανάγκη για σημαντική αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών.
Οι επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος της προέδρου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Ουκρανία μέσω στρατιωτικής βοήθειας και αυξημένων αμυντικών επενδύσεων. Στην ίδια γραμμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, τόνισε πως η Ουκρανία δικαιούται μια ειρήνη βασισμένη στην ισχύ.
Η στάση της Ρωσίας και η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ
Η Μόσχα επιμένει πως η Ευρώπη δεν έχει ρόλο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ από την πλευρά της Ουάσινγκτον, ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, Κιθ Κέλογκ, ανέφερε πως η τελική απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην Ουκρανία. Παρότι η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να κινείται προς έναν νέο διπλωματικό σχεδιασμό, δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη πρόταση επίλυσης της κρίσης.
Τα επόμενα βήματα
Με την άτυπη σύνοδο του Παρισιού να μην καταλήγει σε συγκεκριμένες αποφάσεις, το ζήτημα της ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής και η στάση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία παραμένουν ανοιχτά. Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου ενδέχεται να ληφθούν πιο δεσμευτικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και την υποστήριξη προς την Ουκρανία.